Do góry

Desery Przepis na:

Tort weselny kokosowy

Tort weselny kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 323

Dodano:

Odsłon: 167

ten tort zrobilam mojemu tacie na ślub....

Składniki

  • BISZKOPT:
  • jajka - 10 szt
  • mąka pszenna - 1,5 szkl
  • mąka ziemniaczana - 0,5 szkl
  • cukier - 1 szkl
  • proszek do pieczenia -2 łyżeczki
  • woda gorąca - 1/4 szkl
  • sól - 1 szczypta
  • tłuszcz do formy
  • KREM:
  • mleko - 1,5 L
  • budyń śmietankowy - 3 op
  • masło - 600 g
  • alkohol
  • wiórki kokosowe
  • cukier - 3/4 szkl
  • DODATKOWO:
  • dżem wiśniowy
  • Rafaello
  • ozdoby z masy plastycznej
  • alkohol
  • cytryna
  • rodzynki w alkoholu
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem,
    Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut
    KREM:
    Ugotować budyń i wystudzić.
    Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie wsypujemy kokos, dolewamy alkohol i miksujemy razem.

    Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każda cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem, posypujemy rodzynkami i przykrywamy ostatnim blatem. wykładamy przedostatnią część kremu i dekorujemy wg uznania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń