Do góry

Desery Przepis na:

Tort Wielkanocny / Robin’s Egg Cake

Tort Wielkanocny / Robin’s Egg Cake

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1242

Dodano:

Odsłon: 200

Już jakiś czas temu wypatrzyłam ten rodzaj tortu, i czekałam aż nadejdzie czas Wielkanocy i będę mogła go przygotować. Prezentuję się prześlicznie (niestety fotki nie oddają jego uroku), „Cętki” na torcie dodają mu uroku oraz klimatu Wielkanocnego

Składniki

  • : (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa do przełożenia: 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody
  • Masa do dekoracji: 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody
  • „Cętki”: Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek
  • „Koszyczek:” 10 dag białej czekolady balon
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty.

  2. Masa do przełożenia

    Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły.
    Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat biszkoptu, tworząc tort i wstawić naokoło 30minut do lodówki.

    Masa do dekoracji

    Galaretkę niebieską rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły.
    Schłodzony tort posmarować niebieską śmietaną, wstawić na chwilę do lodówki

  3. „Cętki”

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby kakao niemiało grudek. Pędzelek zanurzyć w płynie kakao i mokrym „włosiem strzelać” na schłodzony tort. Ponownie tort wstawić do lodówki

    „Koszyczek”
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aby przestygła. Balon „delikatnie” nadmuchać umieścić go np. w filiżance i wylewamy powoli na balon czekoladę, i odstawiamy na 15 minut aby delikatnie stężała. Następnie delikatnie chwytając balon, układamy na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia. Wkładamy na dwie godziny do lodówki. Gdy czekolada zastygnie nacinamy lekko balon, i ostrożnie wyjmujemy go z czekolady.
    Koszyczek umieścić na środku ładnie będzie prezentował się z małymi jajeczkami czekoladowymi.
    Tort przechowywać w lodówce
    Smacznego 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń