Do góry

Desery Przepis na:

Tort wiśniowo-śmietanowy w stylu Czarnego Lasu

Tort wiśniowo-śmietanowy w stylu Czarnego Lasu

Autor: Matematyczka

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 655

Dodano: 29.08.2010

Odsłon: 15622

Prostsza wersja Czarnego Lasu (tortu szwarcwaldzkiego) ale równie pyszna, nie za słodka i pozornie lekka ;)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, nadal ubijać. Stopniowo dodać żółtka i nadal ubijać. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Sypkie składniki wsypać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę biszkoptową wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26cm i piec w piekarniku w temp. 170 st.C przez około 40min do tak zwanego suchego patyczka.

  2. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, przekroić na 3 krążki.

  3. Rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody 2,5 łyżeczki żelatyny - ostudzić. Ubić śmietanę 30%, dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać (uważać żeby nie przebić). Do ubitej śmietany wlać wystudzoną żelatynę ( zimną, ale jeszcze płynną ), delikatnie i dokładnie wymieszać.

  4. Pierwszy krążek biszkopta skropić płynem do nasączenia zrobionym z podanych składników. Rozsmarować na nim połowę przygotowanego dżemu wiśniowego, a na to wyłożyć połowę ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem, znów nasączyć, posmarować dżemem i bitą śmietaną, przykryć trzecim krążkiem biszkopta i również go nasączyć. Wstawić do lodówki na 30 min.

  5. W rondelku rozpuścić połamaną czekoladę, masło i mleko. Mieszać i uważać żeby się nie przypaliło. Tak przygotowaną polewą polać tort według uznania. Odstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin. SMACZNEGO :-)

  6. Przepis na biszkopt zaczerpnięty z mojewypieki.blox.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 06 maja 2011 z tego co mnie wiadomo to śmietana 18% się nie ubije, więc nie bardzo można nią zastąpić 30. nigdy nie próbowałam więc trudno mi się wypowiedzieć, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

misis188 01 maja 2011 A czy można śmietane 30-stkę zamienić np. kwaśną 18-stką? Bo nie mogę jeść 30 i wogóle słodkich śmietan:(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malutka0104 17 lutego 2011 Wielkie dzięki! O to mi właśnie chodziło! Zrobię go więc na 70-te urodziny teścia! Również pozdrawiam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malutka0104 17 lutego 2011 O to mi właśnie chodziło! Zrobię go więc na 70-te urodziny teścia!!! Wielkie dzięki! Również pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 17 lutego 2011 malutka0104, dżem nadaje wilgotności ciastu i kwaskowatości słodkiej śmietanie więc można dodać dowolny smak - różnica będzie jedynie w smaku ciacha, to już kwestia gustu:) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malutka0104 16 lutego 2011 Mam pytanko! Czy dżem wiśniowy można zastąpić innym,np.z czarnej porzeczki???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 02 września 2010 baaardzo się cieszę że tort smakował :-) pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bulina 01 września 2010 Tort był pyszny ,chłopaki spałaszowały prawie cały ,dla mnie zostawili tylko tyciuni kawałek ,za twoją radą nasączyłam herbatą o smaku brzoskwiniowym .;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń