Do góry

Desery Przepis na:

Tort wiśniowy

Tort wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Tort wiśniowy"

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju Krem: niecała szklanka kwaśnej śmietany
  • mały jogurt naturalny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 plastrów żelatyny
  • niecała szklanka śmietany kremówki
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 35 dag wiśni
  • 5 łyżek likieru wiśniowego Dekoracja: szklanka śmietany kremówki
  • 10 dag wiórków czekoladowych
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Następnie delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao, a na koniec dodaj olej. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 165 °C. Poczekaj, aż korpus ostygnie i przekrój go.

  2. Wymieszaj jogurt z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz startą na drobno skórką z cytryny. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, poczekaj, aż napęcznieje, a następnie rozpuść. Wmieszaj ją ostrożnie do kremu jogurtowego. Dodaj sok z cytryny i lekko wmieszaj ubitą na sztywno śmietanę. Połowę tej masy dopraw 15 dag zmiksowanych lub pokrojonych drobno wiśni i likierem wiśniowym.

  3. Włóż do tortownicy jedną część korpusu i na zmianę nanoś różowy i biały krem. Przykryj drugą częścią i poczekaj, aż stężeje. Po tym czasie udekoruj tort bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i resztą wiśni. Czas przygotowania: 70 minut (bez tężenia)

  4. Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 216 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń