Do góry

Desery Przepis na:

Tort z aparatem

Tort  z aparatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1222

Dodano:

Odsłon: 1261

idealny nie jest na pewno, ale wiem że wywołał uśmiech na Twarzy Solenizantki ! jeszcze raz Sto Lat Karolinko :*

Składniki

  • Biszkopt z 5 jaj [forma kwadratowa o boku 24cm]
  • Budyń czekoladowy:
  • 2 szklanki mleka + 2/3 szklanki
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kostka masła
  • tabliczka białej czekolady
  • Poncz: mocno osłodzona herbata z cytryną ok pół szklanki
  • Masa do obłożenia tortu:
  • kostka masła, 2 łyżki mleka, 500 gram cukru pudru
  • aparat :
  • placek ryżowy [300 gram pianek marshmallow, lyżka golden syrupu, 6 szklanek ryżu preparowanego]
  • czekolada plastyczna do obłożenia
  • dowolna dekoracja
  • masa cukrowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt z 5 jaj. Ja upiekłam taki jak w tym przepisie tylko w kwadratowej blaszce o boku 24 cm:
    https://smaker.pl/przepis-tort-z-masa-budyniowa-czekoladowa,111296.html.

    ostudzony przecinamy na 3 blaty.

    Placek ryżowy: pianki razem z golden syrupem stawiamy na kąpiel wodną, dodajemy ryż i masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia [użyłam tej kwadratowej]. odkładamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.


  2. Masa budyniowa:
    Mleko zagotowujemy z cukrem. Mąki i kakao rozpuszczamy w 2/3 szklanki mleka. Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy.
    Ucieramy masło na puch, po czym dodajemy po łyżce budyniu.
    Na końcu kroimy czekoladę na małe kawałki i wsypujemy do masy. Mieszamy szpatułką. Masę wkładamy do schłodzenia.

  3. Masa maślana:
    masło ucieramy dodajemy po dużej łyżce cukru aż do wykończenia i 2 łyżki mleka gdzieś w połowie ucierania.

    Przekładamy tort:
    blat ponczujemy-1/2 masy kakaowej -blat naponczowany-1/2 masy kakaowej-blat.


    Cały tort chłodzimy. Obkładamy go bardzo szczelnie masą maślaną [tak żeby masa cukrowa nie stykała się z masą cukrową ponieważ ją rozpuści].


  4. Teraz możemy obłożyć tort masą cukrowa. Dekorujemy. Z placka ryżowego formułujemy aparat obkładamy plastyczną czekoladą i stawiamy go na tortcie [niekoniecznie ale ten tort był dla pani Fotograf akurat]

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń