Do góry

Desery Przepis na:

Tort z ażurowo-czekoladowym płotkiem

Tort z ażurowo-czekoladowym płotkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4917

Dodano:

Odsłon: 414

Tort zrobiłam 3 lata temu, na urodziny córki.Tort z nadzieniem serowo-toffi. Tort przypominający klomb z kwiatami.Dekorację sama wymyśliłam i wykonałam.

Składniki

  • BISZKOPT Z TARTĄ CZEKOLADĄ:
  • -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki(pół na pół z ziemniaczaną
  • -50 g. tartej gorzkiej czekolady -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • FRUŻELINA:-500 g. jeżyn(tutaj mrożone)
  • -5 łyżek cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -ok.4 łyżek wody
  • KREM SEROWY-TOFFI:-700 g. twarogu śmietankowego
  • -300 g. cukierków toffi z nadzieniem czekoladowym-Chocofini -2 op.
  • -500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • MASA CZEKOLADOWA:-2 białe czekolady -100 g. masła
  • -2 łyżki żelatyny -ok. 4 łyżki wody -5 łyżek gęstej śmietany
  • -100 g.masła -1/2 szklanki cukru pudru
  • PŁOTEK I SERWETKA CZEKOLADOWA:
  • -200 g. polewy czekoladowej deserowej, w pastylkach
  • perełki złote-cukiereczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąki z proszkiem, lekko wymieszać łopatką.Dodać startą na tarce czekoladę i lekko wmieszać nie za długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole.
    Piec ok.25-30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu biszkopt przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej kroić.

  2. Jeżyny wraz z cukrem, usmażyć. Przetrzeć przez gęste sitko. Z powrotem zagotować,dolewając rozrobioną mąkę z wodą. Ugotować jak kisiel, ostudzić do letniego i rozsmarować na pierwszym blacie biszkoptowym w tortownicy.

  3. krem-Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i śnieżką.Potem dodawać porcjami serek i zmiksować.Dolewać powoli żelatynę, cały czas miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części. Jedną wylać na frużelinę.

  4. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym.
    Szybko wyłożyć resztę kremu. Śpieszyć się, bo krem gęstnieje.
    Przykryć górą biszkoptu i całość schłodzić parę godzin w lodówce.

  5. Po zastygnięciu, zdjąć obręcz i ułożyć tort na paterze.

  6. masa-Białe czekolady rozpuścić wraz z masłem nad parą. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do czekolady.Mieszać do letniego, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.Odstawić żeby trochę stężała.Masło zmiksować z cukrem pudrem i stopniowo dolewać mieszaninę czekoladową.Posmarować cały tort, robiąc wzorek ząbkowaną łopatką.

  7. dekoracje-Na twardej kartce, namalować wzór. Naszykować folię przezroczystą, albo pasy z papieru do pieczenia.Zrobić też rożek z papieru.

  8. Polewę roztopić nad parą, wlać do rożka papierowego, dobrze zakręcić górę a końcówkę, minimalnie obciąć.Malować kontury na wzorze. Układać perełki. Przesuwać papier i malować następny wzór.
    Namalować serwetkę i przynajmniej 20 płotków.
    Wszystko schłodzić i delikatnie odkleić.

  9. Na gotowym torcie ale jeszcze z miękką masą, poprzyklejać ozdoby.
    Tort przechowywać w lodówce.

  10. Kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń