Do góry

Desery Przepis na:

Tort z ciasteczkową dekoracją

Tort z ciasteczkową dekoracją

Autor: bernika

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano: 14.11.2017

Odsłon: 16559

Upiekłam wyjątkowy tort, bo pierwszy w życiu bez glutenu i bez laktozy - jeśli pominiemy oczywiście te dekoracje. Wyszedł bajeczny, cudny w smaku i z wygląd. Zachwycił każdego kto miał okazje go zobaczyć. Sto lat Smaker ;)

Składniki

  • jajka 6 szt
  • miks mąki bezglutenowej 70 g
  • mąka ziemniaczana 50 g
  • Kakao 4 łyżki
  • cukier 150 g
  • jajka 4 szt
  • gorzka czekolada min 70% 250 g
  • masło bez laktozy 300 g
  • ekstrakt waniliowy 2 łyzki
  • cukier 200 g
  • przegotowana woda 1/2 szkalnki
  • cukier 1 łyżka
  • sok z 1/2 cytryny
  • czekolada gorzka 100 g
  • śmietana kremówka 1/2 szklanki
  • masło bez laktozy 1 łyżka
  • wafelki, cukierki, czekoladki, jajko niespodzianka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie delikatnie ubijając dodać żółtka. Obie mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta mieszając drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarujemy. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC (dolna i górna grzałka) na około 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Chłodny wyjąć z foremki i pokroić na 3 blaty.





  2. Krem maślany: jajka i cukier umieścić w metalowej misce. W garnku zagotować wodę i postawić na nim miskę z jajkami, tak by miska nie dotykała gotującej się pod nią wody. Ubijać rózgą albo mikserem aż masa kilkukrotnie zwiększą swoją objętość, a cukier całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to rozcierając masę między palcami- ziarenka cukru nie powinny być wyczuwalne). Trwa to kilka, kilkanaście minut. Następnie dodać czekoladę połamaną na kostki i mieszać, aż ta się całkowicie w masie rozpuści. Odstawić, żeby nasz krem trochę ostygł.

  3. Masło pokroić na małe kawałki. Gdy masa jest chłodna, rozpocząć ponowne miksowanie. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując. Może się zdarzyć, że po jakimś czasie czasie ubijania masa stanie się rzadsza i będzie wyglądała na zważoną. Nie ważne, po kilku minutach dalszego miksowania, krem zgęstnieje i będzie gotowy. Dodać ekstrakt waniliowy. Krem jest gotowy gdy usłyszymy charakterystyczne mlaskanie o ścianki miksera.

  4. Składanie tortu: Połączyć składniki na poncz. Pierwszy biszkopt lekko nasączyć ponczem, posmarować 1/3 kremu, przykryć drugim plackiem, nasączyć, posmarować kolejną porcją kremu, przykryć trzecim plackiem. Resztą kremu posmarować z każdej strony boki i wierzch tortu. Wstawić do lodówki na czas robienia polewy.

  5. Przygotować polewę. Miseczkę ustawić na rondlu z gotującą się wodą (na parze), dodać czekoladę, śmietanę i masło. Na małym ogniu gotując mieszać, aż czekolada się rozpuści, wszystko się ładnie połączy. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostudzenia, by polewa trochę zgęstniała.
    Na wierzch na niezastygniętej do końca polewie poukładać dekoracje z ciasteczek, cukierników, wafelków, jak tylko wam pozwala wyobraźnia. Wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 16 listopada Na pewno pyszny, ale czy ta dekoracja została zainspirowana jakimś wypadkiem w składziku słodyczy? :))) No i mam pytanie, czemu masło bez laktozy?

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 listopada Ulala, super ten tort wygląda i nawet nie pytam, jak smakuje ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń