Do góry

Desery Przepis na:

Tort z czarną porzeczką

Tort z czarną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 641

Dodano:

Odsłon: 5615

Tort jest lekki i owocowy. Po prostu super :) Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym czy "majówkowym" stole.

Składniki

  • Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm):
  • 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Poncz do nasączenia:
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Mus czekoladowy:
  • 1 czekolada (polecam ciemną)
  • 200 ml śmietany 30%
  • Mus z czarną porzeczką:
  • 150-200 g czarnej porzeczki (może być z kompotu)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 czekolada biała
  • Dodatkowo 1/2 słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki
  • Do ozdobienia tortu wykorzystałam:
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżkę cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny do wypieków (w formie proszku)
  • Dodatkowo:
  • 1 czekolada (polecam ciemną)
  • 200 ml śmietany 30%
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.
    Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
    Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.
    Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty.
    Z podanych składników przygotowuję poncz do nasączenia.
    Następnie przygotowuję mus czekoladowy. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam.
    Oraz mus z czarnej porzeczki. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Dodaję czarną porzeczkę i mieszam krótko i delikatnie.
    Tort składam w całość.
    Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy i na to drugi blat, który również nasączam. Na to wykładam mus z białej czekolady z porzeczkami i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam.

  2. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Śmietanę ubijam, dodaję cukier puder i żelatynę i miksuję.
    Odstawiam do zastygnięcia, a następnie smaruję cały tort.

  3. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam.
    Krem nakładam do szprycy z dużą tylką 1M i wyciskam kwiatki.
    Dół dekoruję małą tylką z gwiazdką.
    Gotowe.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (42)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń