Do góry

Desery Przepis na:

Tort z czekoladowym Dripem i dwukolorowymi rozetkami

Tort z czekoladowym Dripem i dwukolorowymi rozetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6448

Dodano:

Odsłon: 4296

Tort okazjonalny z czekoladowym dripem i kolorowymi rozetkami. Tort z kremem jagodowym i kremem z Ptasim Mleczkiem. Tort z kakaowym biszkoptem i sam koloru brązowego. Tort wyszedł bardzo pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -1 łyżka octu -1 szklanka cukru
  • -1/2 szklanki mąki tortowej -2 budynie czekoladowe -2 łyżki kakao
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki oleju
  • NASĄCZENIE: -ok.150 ml.frużeliny z wiśniami
  • KREM JAGODOWY:
  • -250 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. twarogu naturalnego -50 g. cukru pudru
  • -1 śmietan-fix -150 ml.frużeliny z czarnych jagód
  • -15 g. żelatyny -ok. 1/3 szklanki wody
  • KREM Z PTASIM MLECZKIEM:
  • -250 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. twarogu naturalnego -125 g. jogurtu greckiego
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -15 g. żelatyny
  • -ok. 1/3 szklanki wody -5 czekoladek Ptasiego Mleczka
  • TYNK: -100 g. masła
  • -200 g. masy krówkowej -125 g. serka mascarpone -1 Śnieżka
  • DRIP-CAKE: -150 g. gorzkiej czekolady
  • -100 g. mlecznej czekolady -150 ml.śmietanki 30 %
  • ROZETKI: -1/2 op.kremu śmietankowego do tortów w proszku
  • -150 ml. śmietanki 30 %
  • -1/2 op.kremu czekoladowego do tortów w proszku
  • -150 ml. śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Żółtka zalać octem, potem wymieszać.Białka ubijać ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po trochu żółtek i ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem, kakao i budyniami. Delikatnie wymieszać,dolewając też olej. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po upieczeniu, odstawić na parę min. i obkroić przy rancie tortownicy. Obrócić na ręcznik,zdjąć tortownicę i papier. Zostawić do wystygnięcia. Można upiec dzień wcześniej.Przekroić na 3 blaty. Upiekłam też drugi jasny biszkopt i robiłam dwa torty jednocześnie. Blaty biszkoptowe poprzemieniałam.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć połową frużeliny.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, twarogiem, cukrem pudrem i fixem. Potem dodać frużelinę i zmiksować.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny i rozrzucić wiśnie.

  5. krem 2-Postąpić jak z 1 kremem, tylko zamiast frużeliny, po żelatynie dodać pokrojone czekoladki w kosteczkę. Wymieszać już łopatką i wylać do tortownicy.

  6. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.
    Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.

  7. tynk-Miękkie masło zmiksować.Dodawać porcjami miękką masą krówkową i serek. Utrwalić dosypując śnieżkę i zmiksować.Posmarować cały tort i schłodzić.

  8. drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Najlepiej nalać trochę do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, resztę wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje. Pozostałą polewą, zrobić esy-floresy na środku tortu.

  9. rozetki-Zmiksować każdy osobno krem ze śmietanką, przełożyć do dwóch woreczków cukierniczych.Do większego woreczka cukierniczego,włożyć dużą tylką M1. Do niego te dwa woreczki, obok siebie z obciętymi końcówkami. Zrobić rozetki na górze i dole tortu.
    Tort przetrzymywać w lodówce.

  10. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń