Do góry

Desery Przepis na:

Tort z glazurą i czekoladowymi kwiatkami

Tort z glazurą i czekoladowymi kwiatkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2895

Dodano:

Odsłon: 86

Tort z glazurą i marmurkiem. Ozdobiony czekoladowymi kwiatkami.Tort z kremem jagodowym i czekoladowym, nasączony kawą.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -200 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -1/2 szklanki wody -1 łyżka cukru
  • KREM JAGODOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -70 g.cukru pudru
  • -250 g. jogurtu greckiego -100 ml. frużeliny jagodowej
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -70 g.cukru pudru
  • -250 g. jogurtu greckiego -50 g. gorzkiej czekolady
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • GLAZURA:
  • -1 masło-200 g. -6 łyżek cukru pudru -4 łyżki kakao
  • -ok.4 łyżki wody -1,5 łyżeczki żelatyny
  • -ok. 1,5 łyżki gorącej wody -1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • MARMUREK:-70 g. białej czekolady
  • KWIATKI:
  • -100 g. polewa czekoladowa deserowa do dekoracji w pastylkach
  • -50 g. polewy białej(może być zwykła) -perełki cukrowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy.Nasączyć zaparzoną i posłodzoną kawą.

  2. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego, od czasu do czasu mieszając.Schłodzoną śmietankę ubić z fixem i pudrem.Dodawać porcjami jogurt i frużelinę. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć.

  3. krem czekoladowy- Krem zrobić jak poprzedni z tym, że na koniec dodać startą na tarce czekoladę.
    Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić, kilka godzin w lodówce.

  4. Po schłodzeniu,zdjąć zabezpieczenia i ułożyć tort na paterze.Paterę postawić na większej tacce.

  5. glazura-Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia masła.W między czasie postawić też na parę w innym garnku, białą czekoladę. Rozpuścić też żelatynę z gorącą wodą i wmieszać do polewy kakaowej. Odstawić z pieca i przestudzić do letniego. Dodać śmietanę i polać cały tort. Płynną białą czekoladę wlać na bok góry tortu.

  6. Długą szpatułkę przeciągnąć, odpowiednio przez górę tortu.Polewa która spłynęła, posmarować boki tortu.

  7. Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować kilka długich pasów z papieru do pieczenia i rożek.
    Przelać do rożka, obciąć końcówkę i w odstępach zrobić kleksy na papierze. Przykryć następnym pasem, lekko palcem rozprowadzając.
    Zaraz rozdzielić dwa pasy, tworząc podwójną ilość płatków.
    Dalej postąpić tak samo.Delikatnie odkleić zastygłe płatki.

  8. W miseczkę (tutaj pojemniczki po mascarpone)włożyć kawałek papieru i w środek, wycisnąć kleks białej rozpuszczonej polewy.
    Układać płatki wokół miseczki,w białą polew.W środek jeszcze wycisnąć kleks białej polewy. Posypać perełkami.
    Jak zastygnie, to odkleić od papieru.

  9. Kwiaty ułożyć na torcie, przyklejając odrobiną płynnej czekolady.
    Tort przetrzymywać w lodówce i kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń