Do góry

Desery Przepis na:

Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem

Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 400

Też czasami pieczecie torty bez okazji ? Ja właśnie upiekłam taki weekendowy zamiast innego ciasta. Bo przecież nie tylko jakaś okazja jest aby zrobić pyszny torcik ? Prawda ?

Składniki

  • 8 jajek
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • 6 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szk cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • masa :
  • 1 l śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier do smaku
  • dodatkowo :
  • 4 kiwi
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 granatu
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka jajek ubić z cukrem dodając go partiami.
    Dodawać po jednym żółtku oraz barwnik i ekstrakt.
    Gdy masa jajeczna jest gotowa dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Mieszać delikatnie.
    Masę przełożyć do formy o wymaiarach 34 x 24 cm ale na dno wyłożyć papier do pieczenia.
    Biszkopt piec 40 minut a potem go wystudzić i przekroić na dwa placki.

  2. Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić razem z obranym kiwi i wydrążyć pestki granatu.
    Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić.
    Sok z brzoskwiń rozcieńczyć odrobiną wody.
    Pierwszy ułożyć na podkładzie i nasączyć go.
    Rozsmarować dżem, nałożyć porcję śmietany i rozłożyć połowę brzoskwiń i kiwi.
    zakryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować śmietaną.
    Dowolną końcówką udekorować boki i brzeg tortu na górze i wykończyć resztą brzoskwiń i kiwi i rozsypać pestki granatu.
    Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń