Do góry

Desery Przepis na:

Tort z kokosową wkładką i masą budyniową

Tort z kokosową wkładką i masą budyniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 3568

Dodano:

Odsłon: 2567

Poniżej znajdziecie przepis na ostatnie dzieło - tort z kokosową wkładką i masą budyniową, a zatem jest idealną alternatywą dla klasycznych tortów opartych na kremówce ;)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
  • Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 12 – 14 łyżek cukru
  • 3 łyżki nutelli
  • 1 łyżka adwokatu
  • Dodatkowo:
  • czekolada lub czekoladowa polewa
  • kolorowe bratki
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Średnica tortownicy 26 cm.

    Na początku zajmujemy się biszkoptem. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem około 20-25 minut, do suchego patyczka. Upieczony zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. Następnie przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy do nich cukier i dokładnie ucieramy aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (spód wyłóżcie papierem do pieczenia), a następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem (170°C bez termoobiegu) około 30 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  3. Póżniej przygotowujemy masy. Połowę mleka z cukrem zagotowujemy, aż cukier się rozpuści. Do drugiej połowy mleka dodajemy budynie, żółtka i obie mąki, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy je do gotującego się mleka. Chwilę podgrzewamy, cały czas energicznie mieszając żeby się nie przypaliło. Kiedy składniki się połączą i zgęstnieją masę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w zimne miejsce. Masa musi całkowicie ostygnąć.

  4. Następnie ucieramy masło na jasną masę. Dodajemy do niego stopniowo budyń i dokładnie ucieramy. Na koniec dzielimy ją na dwie równe części.

  5. Do jednej z nich dodajemy adwokat, a do drugiej nutelli i dokładnie mieszamy. Masy nie są bardzo słodkie więc spróbujcie je i ewentualnie dosłodźcie cukrem pudrem jeśli lubicie bardziej słodkie ;)

  6. Biszkopt przecinamy na pół. Smarujemy ciemną masą (około 1/3 zostawiając trochę do dekoracji). Następnie przykrywamy ciastem kokosowym, które następnie smarujemy jasną masą (tu również około 1/3 zostawiamy do dekoracji). Całość przykrywamy drugą połową biszkoptu. Boki tortu smarujemy ciemną masą i ładnie wyrównujemy, a później górę pokrywamy jasną masą. Polewę czekoladową rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Dekorujemy nią górę tortu. Na koniec ozdabiamy świeżymi kwiatkami bratków.

    Tort pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do zastygnięcia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń