Do góry

Desery Przepis na:

tort z kremem jogurtowym...

tort z kremem jogurtowym...

Autor:

Przepisów i artykułów: 497 Ocena: 16984

Dodano:

Odsłon: 921

krem jogurtowy pysznyy na prawdę go polecam, w połowie ubijania masa zaczęła się ścinać, miałam ciepły piekarnik wiec wsadziłam miskę z kremem do piekarnika i tam też dokończyłam ubijanie kremu :))) Zdjęcie średnio "wyjściowe" prosto z talerza bo tort został od razu w cały zjedzony

Składniki

  • biszkopt: 4 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 200 g cukru pudru
  • krem jogurtowy: 250g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
> 6 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut(do suchego patyczka)

  2. krem: Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.



    * Masa jogurtowa ma taką cechę, że lubi się ścinać przy ubijaniu w momencie dodawania jogurtu. Można łatwo temu zapobiec ustawiając miskę z ubijaną masą na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Masa nie będzie się wtedy rozwarstwiać i będzie mniej "szklista" i wodnista, na pewno ładnie się ubije. Pamiętaj też, że składniki muszą mieć jednakową i pokojową temperaturę.

  3. Gotowy biszkopt nasączamy ponczem. Masą przekładamy krążki ciasta. Schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń