Do góry

Desery Przepis na:

Tort z kremem piankowym

Tort z kremem piankowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3885

Dodano:

Odsłon: 197

Robiłam takie dwa torty, 1 na urodziny a 2 na imieniny w rodzinie. Oczywiście z podwójnej porcji.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -220 g. cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • OWOCE:1/2 puszki z morelami tj.230 g.
  • PIANKA TRUSKAWKOWA:
  • -1 galaretka truskawkowa -1 szklanka wody -150 g. śmietanki 30 %
  • -1 śmietan-fix -2 serki waniliowe DANIO po 140 g.
  • -1/2 jogurtu greckiego tj. 200 g. -1/2 serka mascarpone tj. 125 g.
  • PIANKA TURKUSOWA:
  • -1 galaretka turkusowa -1 szklanka wody -150 g. śmietanki 30 %
  • -1 śmietan-fix -2 serki waniliowe DANIO po 140 g.
  • -1/2 jogurtu greckiego tj. 200 g. -1/2 serka mascarpone tj. 125 g.
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -1/2 masła 125 g. -5 łyżek cukru pudru
  • -2 łyżki kakao -3 łyżki wody -1 łyżki żelatyny
  • -ok.3 łyżek gorącej wody -5 łyżek kwaśnej śmietany
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -1 polewa czekoladowa do dekoracji w pastylkach
  • ROZETKI:-125 ml. śmietanki 30 %
  • -1/2 kremu waniliowego do tortów w proszku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.

  2. Włożyć spód biszkoptu do tortownicy i nasączyć sokiem z moreli.
    Potem ułożyć owoce, wokół biszkoptu.

  3. pianka 1- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Zmiksować śmietankę ze śmietan-fixem, potem serkiem waniliowym, jogurtem i mascarpone. Dodając porcjami i miksując. Na koniec zmiksować z tężejącą galaretką. i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy ma morele.
    Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i go nasączyć.

  4. Drugą piankę zrobić identycznie jak pierwszą. Wylać na biszkopt.

  5. Przykryć trzecim blatem i schłodzić w lodówce, kilka godzin.
    Po schłodzeniu, zdjąć obręcz i ułożyć tort na tacy.

  6. polewa-Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojone masło w kawałkach. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort, boki posmarować łopatką.

  7. ozdoby-Polewę roztopić w/g instrukcji. Wlać do rożka papierowego.
    Malować w/g wzoru.Jak zastygną to przykleić wokół tortu.Tutaj motylkami udekorowałam.

  8. rozetki- Zmiksować suchy krem ze śmietanką.Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół tortu.

  9. Robiłam dwa identyczne torty ale z różną dekoracją.

  10. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń