Do góry

Desery Przepis na:

Tort z kremem pomarańczowym

Tort z kremem pomarańczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3847

Dodano:

Odsłon: 176

Tort urodzinowy z kremem dżemowym. Tort z rozetkami i ozdobami z czekolady.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -220 g.cukru -130 g. mąki tortowej
  • -130 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:-1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • -3/4 szklanki wody -4 łyżeczki cukru
  • KREM POMARAŃCZOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -410 g. dżemu pomarańczowego -7 łyżeczek żelatyny -3/4 szklanki wody
  • OBŁOŻENIE:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
  • ROZETKI:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -1 krem czekoladowy do tortów w proszku
  • OZDOBY:
  • -polewa czekoladowa biała do dekoracji -pralinki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Obrócić z powrotem na sam spód tortownicy. Przekroić na 3 blaty.Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.

  2. nasączenie-Kawę zaparzyć przegotowaną gorącą wodą, pocukrować. Mniejszą połową nasączyć blat w tortownicy

  3. krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek, dżem i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.
    Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć resztą kawy.

  4. Szybko wyłożyć resztę kremu.
    Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  5. Po schłodzeniu,zdjąć zabezpieczenia, ułożyć tort na paterze.

  6. obłożenie-Śmietankę ubić z kremem w/g wskazówek na opakowaniu i posmarować cały tort.
    rozetki- Zrobić jak poprzedni krem. Włożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na górze tortu.Ozdobić czekoladowymi dekoracjami i pralinkami.
    Tort przechowywać w lodówce.

  7. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń