Do góry

Desery Przepis na:

Tort z kremem z białej czekolady

Tort z kremem z białej czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9903

Dodano:

Odsłon: 1442

Lekki, dosyć słodki torcik

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko duże 6
  • cukier 3/4 szkl.
  • mąka pszenna 1 pełna łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 3 szt. x 40 g
  • sól szczypta
  • opcjonalnie barwnik czerwony
  • Krem:
  • czekolada biała 6 szt.
  • śmietanka 30 lub 36% 800 ml
  • masło 20 dag
  • dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki ok. 40-50 dag
  • woda z cukrem do nasączenia biszkoptu
  • opcjonalnie do dekoracji barwnik u mnie różowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: (zawsze piekę dzień wczesniej): Białka z solą nalezy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia, budynie i ewentualnie barwnik przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 - 35 min. (do tzw. suchego patyczka). Blachę z biszkoptem wyjąc z piekarnika i rzucić ją na podłogę z wysokości 30-40cm. Odstawic do wystudzenia.

    W tym samym dniu przygotować masę do kremu. Czekoladę połamać na kostki. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietankę zagotować i od razu ściągnąć z palnika. Dodać czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia. Wstawić na noc do lodówki.

    Następnego dnia biszkopt przekroic wzdłuż na 3 blaty. Masę śmietankowo - czekoladową ubić na sztywną masę. Na talerz lub paterę połozyć jeden blat biszkoptu, nasączyć delikatnie, posmarowac cienko dżemem, wyłozyć 1/3 kremu, równo rozsmarować. Wyłozyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć, posmarować dżemem i kremem. Na wierzch ostatni blat biszkoptu i cienka warstwa dżemu. Wierzch i boki posmarować kremem. Do reszty kremu można dodać barwnik i udekorowac dowolnie. U mnie róże, do których użyłam tylki 1M Wiltona. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Przechowywac w lodówce. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń