Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort z likierem jajecznym"
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 544
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1435
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 133
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 544
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1435
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 133
Składniki
Utrzyj żółtka z połową cukru i pięcioma łyżkami gorącej wody na krem. Białka ubij z pozostałym cukrem na pianę. Obie masy połącz i delikatnie wymieszaj z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy ok. 26 cm i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160° C ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudź w formie, wyjmij i przekrój poprzecznie na dwa płaty.
Dolny posmaruj marmoladą i sklej z górnym. Umyj tortownicę, wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Na dnie połóż sklejony biszkopt. Twaróg wymieszaj z cukrem, likierem i ubitą śmietaną. Namocz żelatynę w kompocie i zagrzej prawie do momentu wrzenia. Jeszcze gorącą wlej do masy twarogowej i wymieszaj.
Na biszkopcie w tortownicy poukładaj odsączone wcześniej i pokrojone brzoskwinie. Wyłóż na to masę z twarogu i żelatyny. l Wstaw tort do lodówki na 3 godziny. Potem wyjmij go z formy, boki obsyp posiekanymi orzeszkami, a wierzch udekoruj plasterkami karamboli. Czas przygotowania: 80 minut.
Cena porcji: ok. 6,5 zł Kalorie: porcja 320 kcalŹródło: Na żywo