Do góry

Desery Przepis na:

Tort z likierem jajecznym

Tort z likierem jajecznym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Tort z likierem jajecznym"

Składniki

  • biszkopt: 5 jajek
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. pół słoiczka marmolady morelowej (ok. 100 g)
  • olej i cukier puder do formy
  • 25 dag twarogu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 ml likieru jajecznego
  • 1
  • 5 opakowania śmietany kremówki
  • pół szklanki kompotu owocowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • puszka brzoskwiń. Wykończenie: 6 łyżek orzechów włoskich
  • karambola
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Utrzyj żółtka z połową cukru i pięcioma łyżkami gorącej wody na krem. Białka ubij z pozostałym cukrem na pianę. Obie masy połącz i delikatnie wymieszaj z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.

  2. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy ok. 26 cm i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160° C ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudź w formie, wyjmij i przekrój poprzecznie na dwa płaty.

  3. Dolny posmaruj marmoladą i sklej z górnym. Umyj tortownicę, wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Na dnie połóż sklejony biszkopt. Twaróg wymieszaj z cukrem, likierem i ubitą śmietaną. Namocz żelatynę w kompocie i zagrzej prawie do momentu wrzenia. Jeszcze gorącą wlej do masy twarogowej i wymieszaj.

  4. Na biszkopcie w tortownicy poukładaj odsączone wcześniej i pokrojone brzoskwinie. Wyłóż na to masę z twarogu i żelatyny. l Wstaw tort do lodówki na 3 godziny. Potem wyjmij go z formy, boki obsyp posiekanymi orzeszkami, a wierzch udekoruj plasterkami karamboli. Czas przygotowania: 80 minut.

  5. Cena porcji: ok. 6,5 zł Kalorie: porcja 320 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń