Do góry

Desery Przepis na:

Tort z lukrem plastycznym dla każdego

Tort z lukrem plastycznym dla każdego

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 480

Dodano:

Odsłon: 258

Pyszny tort z masą czekoladową, uczta dla oka i podniebienia.

Składniki

  • Biszkopt jasny: 5 jajek, 110 gr mąki pszennej tortowej (650), 150 gr cukru pudru, 40 gr mąki ziemniaczanej
  • Biszkopt ciemny: 4 jajka, 200 gr cukru pudru, 70 gr mąki pszennej tortowej (650), 70 gr mąki ziemniaczanej, 2 duże łyżki kakao
  • Mus czekoladowy: 100 gr ciemnej czekolady 64%, 250 gr sera mascarpone, 300 ml zimnej śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru
  • Krem maślany do dekoracji tortu: 200 gr miękkiego masła 82%, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Masa lukrowa: 4 łyżeczki żelatyny, 70 ml wody, 100 gr glukozy w proszku (glukoza krystaliczna DELECTA, do kupienia np. w TESCO
  • Inne: Konfitura jagodowa (mały słoik około 200 ml, np. ŁOWICZ), perełki dekoracyjne, płatki czekoladowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny:

    Nastawić piekarnik na 160° (pieczenie konwencjonalne, bez termoobiegu, dolna i górna grzałka, poziom środkowy)
    Tortownice o średnicy 20 cm wysmarować masłem, następnie posypać bułką tartą
    Białka oddzielić od żółtek
    Białka ubić na sztywną pianę (szybkie obroty miksera)
    Do ubitej piany dodać porcjami cukier puder i ubijać jeszcze przez 2 minuty
    Następnie dodajemy żółtka ciągle ubijając mikserem
    Przesiać obie mąki do jednej miski i dokładnie wymieszać łyżką
    Mąkę dodajemy do masy w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach
    Ciasto przelewamy go przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 160° na środkowym ruszcie przez 35 minut.
    Po ostygnięciu upieczony jasny biszkopt można przeciąć na 3 blaty

  2. Biszkopt ciemny:

    Nastawić piekarnik na 180° (pieczenie konwencjonalne, bez termoobiegu, dolna i górna grzałka, poziom środkowy)
    Tortownice o średnicy 20 cm wysmarować masłem i następnie posypać bułką tartą
    Białka oddzielić od żółtek
    Żółtka ucierać z połową cukru pudru aż powstanie puszysta masa
    Białka ubić z reszta cukru pudru aż powstanie sztywna piana
    Dwie mąki i kakao przesiać razem do jednej miski i dokładnie wymieszać łyżką
    Żółtka łączymy z białkami delikatnymi ruchami
    Do masy dodajmy porcjami mieszkankę mąki i kakao mieszając szpatułką do momentu połączenia składników
    Ciasto przelewamy go przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 180° na środkowym ruszcie przez 35 minut.
    Po ostygnięciu z biszkoptu udało się uzyskać tylko jeden blat odcinając wypukłą górę


    Biszkopt nie jest zły, ale porównując go do biszkoptu jasnego gorzej wyrósł i był mniej puszysty. Może jest to związane z wyższą temperaturą pieczenia lub większą ilości mąki ziemniaczanej, ale taki przepis znalazłam w internecie. Myślę że można zastąpić go wykorzystując przepis na biszkopt jasny przez dodanie 2 łyżek kakao oraz proporcjonalne zmniejszanie ilość składników tak aby wyszedł jeden lub dwa blaty.

  3. Mus czekoladowy

    Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpiel wodnej (wlać do garnka wodę a na nim położyć szklaną miskę tak aby nie dotykała wody, ustawić na średni stopień grzania)
    Ciepłą ale nie gorącą czekoladę połączyć z serkiem mascarpone
    Zimną śmietankę ubijamy w zimnej misce na sztywną pianę, do piany dodajemy cukier puder i jeszcze chwile ubijamy
    Szpatułką delikatnie łączymy ubitą pianę z masą czekoladową a następnie wkładamy do lodówki do czasu dekorowania tortu

  4. Krem maślany

    Miękkie masło ucieramy mikserem około 8 minut na puszystą masę
    Jajko warto wyparzyć w gorącej wodzie
    Białka oddzielić od żółtek
    Żółtka ucierać z połową cukru pudru aż powstanie puszysta masa
    Białka ubić z reszta cukru pudru aż powstanie sztywna piana
    Tak przygotowane składniki dodajemy do puszystego masła
    Do masy warto dodać sok z cytryny dla poprawy smaku

  5. Masa lukrowa

    Odmierzamy 70 ml wody którą zagotowujemy i rozpuszczamy w niej 4 łyżeczki żelatyny
    Następnie dodajemy porcjami glukozę krystaliczną i powoli ją rozpuszczamy, finalnie powstanie kremowa masa
    Całość studzimy
    Do ostudzonej masy dodajemy porcjami cukier puder i mieszamy mikserem (mikser planetarny) lub ręcznie
    W mikserze mieszamy do momentu powstania wilgotnych grudek a potem wyrabiamy ręcznie do powstania plastycznej masy
    Zawijamy w folię i odstawiamy

  6. Składanie tortu

    Czekoladowy blat smarujemy konfiturą jagodową
    Nakładamy biały blat który smarujemy musem czekoladowym
    Kładziemy kolejny biały biszkopt i smarujemy go konfiturą jagodową a potem musem czekoladowym
    Jako ostatni nakładamy biały blat
    Całość kładziemy do lodówki na 2 godziny
    Po tym czasie smarujemy całość kremem maślanym i ponownie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc)
    Rozwałkujemy ostrożnie masę lukrową na okrągły cienki placek 3-4 mm (warto w trakcie posypywać blat cukrem pudrem aby masa się nie lepiła)
    Rozwałkowany placek nakładamy na tort i delikatnie wygładzamy
    Pozostałe kawałki lukru ostrożnie odcinamy
    Ponownie wkładamy do lodówki na 1-2 godziny
    Tort dekorujemy według własnego uznania, my użyliśmy srebrnych kulek oraz płatków czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń