Do góry

Desery Przepis na:

Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną

Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1195

Dodano:

Odsłon: 29246

zapraszam na bloga ! ;)

Składniki

  • Biszkopt :
  • 8 jajek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masa kajmakowa :
    duży, gęsty jogurt naturalny
    1/2 puszki masy kajmakowej
    2 łyżki żelatyny

    Masa śmietanowa :
    400ml śmietany 30 lub 36%
    cukier puder do smaku
    1/2 śmietan-fixy
    Poncz:

    2/3 szkl wody
    cukier waniliowy
    1/3 szkl. cukru
    1 kieliszek spirytusu
    2-3 łyżki rumu
    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
    orzechy włoskie do dekoracji

  2. Przygotowanie:

    Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować i nie wykładać!).Do formy wlać ciasto. Piec w 170st C. ok. 50 min do suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości 60 cm. Odstawiamy ciasto w tortownicy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, a następnie przecinamy go na 3 części.

    Poncz: Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy - odstawiamy.

    Masa kajmakowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt ubijamy ok. 5 min do czasu spienienia, dodajemy do łyżce kasy kajmakowej ciągle miksując. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy, całość odstawiamy np. do lodówki, aby masa nam zastygła.

    Masa śmietanowa : Śmietanę ubijamy (pamiętajmy aby nie robić tego za długo bo wyjdzie nam masło), dodajemy pod koniec cukier i śmietan-fixy.

  3. Przełożenie:

    1 część biszkoptu --> nasączamy
    masa kajmakowa
    2 część biszkoptu --> nasączamy
    warstwa dżemu z czarnej porzeczki --> masa śmietanowa --> ponownie warstwa dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza, a więc smarujemy bardzo delikatnie
    3 część biszkoptu --> nasączamy
    wierzch i boki smarujemy masą kajmakową, która nam została (na górze ma być grubsza warstwa, a na bokach tylko tyle aby orzechy nam się dobrze przykleiły)
    boki obsypujemy posiekanymi drobno orzechami

    Odstawiamy tort najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 17 lutego 2014 Wspaniałe połączenie kajmaku z jogurtem oraz bitą śmietaną złamane czarną porzeczka. Trochę pracochłonny, ale efekt końcowy bardzo smakowity.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 30 stycznia 2014 Wspaniały! Za kilka dni moja mama obchodzi urodziny, zrobię jej niespodziankę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zlytygrysek 24 stycznia 2014 Coś pięknego i pysznego. Powinien być na pierwszej stronie Smakera :) 6 !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń