Do góry

Desery Przepis na:

Tort z masłem orzechowym, bananami i kremem z czarnej porzeczki

Tort z masłem orzechowym, bananami i kremem z czarnej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9899

Dodano:

Odsłon: 821

Tort inspirowany kanapkami z masłem orzechowym i dżemem/galaretką. Słodki i sycący, polecam dla łasuchów :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko 4 duże
  • cukier 3/4 szkl.
  • budyń waniliowy bez cukru 2 op.
  • mąka pszenna 1/2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
  • sól szczypta
  • Krem z masła orzechowego:
  • mascarpone 50 dag
  • masło orzechowe 25 dag
  • cukier puder 3 - 5 dag
  • Dodatkowo:
  • banan 2 duże
  • dżem z czarnej porzeczki ok. 1 szkl.
  • herbatniki kakaowe ok. 10 dag
  • orzeszki ziemne solone do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać kilka minut. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do tortownicy (śr. 21cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem odrazu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić. W dniu przygotowywania tortu biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty.

    Krem: Wszystkie składniki (mascarpone dobrze schłodzone, a masło orzechowe w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i ubić do połączenia się składników i powstania jednolitego, puszystego kremu. Podzielić go na 3 równe części.

    Na paterze połozyć 1 blat biszkoptu, posmarowac 1/3 częścią dżemu porzeczkowego, wyłozyć 1 część kremu, wyrównać. Ułozyć plasterki banana. połozyć kolejny blat biszkoptu, posmarować częścią dżemu, drugą częścią kremu i ułożyć resztę pokrojonego w plastry banana. Ułożyć obok siebie ciasno herbatniki, posmarować resztą dżemu. Na wierzch położyć ostatni blat biszkoptu. Całość schłodzić ok. 1 godz. Następnie wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 21 stycznia 2018 Ale zatopiłabym ząbki w tym kawałku z ostatniej fotki :)))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń