Do góry

Desery Przepis na:

Tort z migdałową bezą i mandarynkami

Tort z migdałową bezą i mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 982

Dodano:

Odsłon: 2843

Lekki, wiosenny i orzeźwiający. Słodycz bezy przełamana soczystą mandarynką. Dodatkowo - chrupie. Czego chcieć więcej? :)

Składniki

  • Ciasto : szklanka mąki pszennej
  • 100 grama masła roślinnego
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gram migdałów w płatkach
  • Masa śmietanowa
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 2 puszki mandarynek w zalewie
  • 1 opakowanie cukru migdałowego
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Żółtka oddzielamy od białek, Masło roślinne ucieramy z połową szklanki cukru, dodajemy żółtka i dalej ucieramy na puszystą masę. Możemy mieć wrażenie, że masa się zważyła, ale to nie ma znaczenia:) Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto będzie się lepić. Jeśli mamy 2 tortownice to przekładamy po połowie ciasta do każdej z nich ( 26 cm), jeśli nie to pieczemy po kolei. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.

    Beza:
    Białka ubijamy z pozostałym cukrem na błyszczącą, sztywną pianę. Wykładamy po połowie na każdy blat. Na wierzch każdego z blatów posypujemy płatki migdałowe. Sporo, nie żałujemy - to one świetnie chrupią podczas jedzenia.
    Blaty migdałowe wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 30 - 35 minut. Beza musi być chrupka, migdały podprażone,ale nie spalone :)
    Oba blaty studzimy.

  2. Masa śmietanowa z mandarynkami
    Mandarynki odsączamy z soku na durszlaku. Zimną śmietanę ubijamy w zimnym naczyniu z dodatkiem cukru migdałowego na sztywno. Masa nie jest zbyt słodka, więc proszę kierować się własnym gustem , można dodać więcej cukru. ale wg mnie nie potrzeba.
    Na pierwszy wystudzony blat rozsmarowujemy połowę śmietany, delikatnie układamy mandarynki, na to drugą część śmietany. Przykrywamy drugim blatem bezowo- migdałowym. Schładzamy w lodówce. Pyszne!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń