Do góry

Desery Przepis na:

Tort z okazji dnia Babci i Dziadka

Tort z okazji dnia Babci i Dziadka

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2922

Dodano:

Odsłon: 470

Tort okazjonalny z biszkoptem przełożony kremem serowym. Tort z polewą czekoladową i dekoracją czekoladową.

Składniki

  • biszkopt:
  • -7 jajek -200 g.cukru -100 g. mąki tortowej -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50 g. gorzkiej cze
  • nasączenie 1: -120 g. konfitury z czarnych owoców -1/3 szklanki gorącej wody
  • krem serowy z ciasteczkami nr.1: -250 g. sera z wiaderka -160 ml. śmietanki 30 % -125 g. serka mascarpone
  • cd. -35 g. cukru pudru -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody -50 g. ciasteczek kulek w polewie czekoladowej
  • nasączenie 2: -110 g. 100 % owoców gruszek -1/3 szklanki gorącej wody
  • krem serowy jagodowy: -250 g. sera z wiaderka -160 ml. śmietanki 30 % -125 g. serka mascarpone -35 g. cukru pudru
  • cd.-5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody -80 ml. frużeliny z jagód
  • polewa czekoladowa: -125 g. margaryny -7 łyżek cukru pudru -3 łyżki kakao -ok.4 łyżek wody
  • cd.-1 łyżka żelatyny -ok.3 łyżek gorącej wody -5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
  • dekoracja: -150 g. polewy czekoladowej białej w pastylkach -trochę maczku złotego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
    nasączenie-Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczonej wyżej. Nasączyć biszkopt rozrzedzoną konfiturą.

  2. krem nr.1 -Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę, ubić z pudrem potem serem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać ciasteczka i zaraz wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć gruszkowym musem.

  3. krem nr.2-Zrobić jak 1 krem z tym że dodać przed żelatyną frużelinę.Wyłożyć do tortownicy.

  4. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.Po schłodzeniu i zdjęciu obręczy z tortownicy, tort ułożyć na paterze.

  5. polewa czekoladowa- Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę. Mieszać do rozpuszczenia cukru.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Oblać cały tort.

  6. dekoracja-robiłam z tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=qIBR3WY9hew
    Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Maczać zafoliowane jajka do połowy. Odstawiać do stwardnienia.

  7. Delikatnie zdjąć płatki z jajek. Formować róże.Zrobić też liście.

  8. Ułożyć dekoracje na torcie.

  9. Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń