Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z pianką mangowo-czekoladową"
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22721
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 127
Polecam.
Odsłon: 5024
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22721
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 127
Polecam.
Odsłon: 5024
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Żółtka ubij z cukrem wanilinowym na pianę. Wmiksuj roztopioną czekoladę i lekko wymieszaj ją z pianą z białek. Stopniowo dodawaj do masy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Napełnij ciastem tortownicę i piecz w 160 °C przez ok. 40 minut. Po ostygnięciu przekrój ciasto poziomo na dwie części. Dolną połóż na dno tortownicy.
Ubij śmietanę z cukrem i dodaj rum. Żelatynę wymieszaj z 80 ml zimnej wody, a następnie rozgrzej prawie do wrzenia. Gorącą żelatynę wmieszaj do bitej śmietany. Dołóż roztopioną czekoladę. Całość lekko wymieszaj i rozsmaruj na cieście w formie. Przyłóż drugi płat ciasta i wstaw do lodówki.
W gorącej kąpieli wodnej ubij pianę z żółtek i połowy cukru. Obierz jedno mango i wyjmij pestkę. Pokrój owoc na kawałki i rozmiksuj. Wymieszaj twaróg z resztą cukru i wmieszaj do niego pianę z żółtek i mango. Żelatynę rozrób z 80 ml zimnej wody i zagrzej. Wlej ją do piany z mango i wymieszaj.
Rozsmaruj powstałą w ten sposób masę na powierzchni tortu i poczekaj, aż stężeje. Drugie mango wykorzystaj do dekoracji tortu.
Czas przygotowania: 100 minut. Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 272 kcal.Źródło: Na żywo