Do góry

Desery Przepis na:

Tort z polewą i dekoracją z czekolady

Tort z polewą i dekoracją z czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 6321

Dodano:

Odsłon: 183

Tort urodzinowy z biszkoptem z czekoladą. Tort z dwoma kremami i galaretkami. Tort oblany polewą czekoladową i ozdobiony kwiatkami z czekolady.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -50 g. gorzkiej czekolady
  • NASĄCZENIE: -410 g. dżemu truskawkowego
  • GALARETKI: -2 szklanki wody
  • -2 galaretki malinowe -150 ml.malin w syropie
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -330 ml.śmietanki 30% -500 g.serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -50 g. cukru pudru -20 g. żelatyny
  • -1/3 szklanki wody -100 g. czekolady deserowej
  • KREM JAGODOWY:
  • -330 ml.śmietanki 30% -500 g.serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -50 g. cukru pudru
  • -150 ml.frużeliny z czarnych jagód
  • -20 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • TYNK:
  • -300 g. masła -1/2 szklanka mleka w płynie
  • -1/2 szklanki cukru -150 g. mleka w proszku -barwnik czerwony jadalny
  • POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz :
  • -200 g. czekolady deserowej -200 g. czekolady mlecznej
  • -250 ml.śmietanki 30 %
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -100 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
  • -50 g. czerwonej polewy w pastylkach -cukrowe perełki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Dodać startą czekoladę i wymieszać ale nie długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i posmarować częścią dżemu.

  3. galaretki- Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, dodać maliny i ostudzić. Ponalewać do specjalnej foremki silikonowej do pralinek. Schłodzić i wyjąć zastygnięte galaretki. Czynność powtarzać do wyczerpania płynnej galaretki. Można całość wylać na tackę i po schłodzeniu pokroić w kostkę.

  4. Połowę galaretek ułożyć do tortownicy na biszkopt z dżemem.

  5. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem i jogurtem.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać łopatką startą na tarce czekoladę.Wyłożyć do tortownicy na galaretki i rozsmarować.

  6. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.Posmarować dżemem.Poukładać resztę galaretek.

  7. krem 2- Postąpić jak z pierwszym kremem z tym, że frużelinę zmiksować przed dodaniem żelatyny. Krem wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  8. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić tort na całą noc w lodówce. Po schłodzeniu, zdjęć rant z tortownicy i zabezpieczenia.

  9. Przykryć paterą i obrócić "do góry nogami".

  10. tynk-Zagotować mleko z cukrem i ostudzić. Miękkie masło zmiksować do białości. Potem z mlekiem w płynie a na koniec z mlekiem w proszku. Posmarować cały tort, lecz trochę zostawić na rozetki i zafarbować czerwonym jadalnym barwnikiem.Tort schłodzić.

  11. polewa-Czekolady roztopić wraz ze śmietanką nad parą. Ostudzić do płynnego i polać tort. Boki posmarować spływającą polewą.

  12. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Łyżeczką troszkę rozciągnąć kleksy.Delikatnie paskiem postukać i powkładać do środków po rurkach od ręczników papierowych.

  13. Zrobić kleksy, troszkę postukać papierem i posypać maczkiem cukrowym i ułożyć większe perełki. Będą to środki kwiatków.

  14. Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.

  15. Do środków mat silikonowych od babeczek, włożyć po kawałku papieru. Ułożyć kilka przygotowanych płatków, nalać płynnej tej polewy. Ułożyć następny rząd płatków. Nalać troszkę polewy i włożyć przygotowany środek.

  16. Gotowe kwiatki odstawić do zastygnięcia.Potem delikatnie odkleić od karteczek.

  17. Na dole tortu zrobić ozdobne rozetki jak i trzy rzędy na górze tortu. Udekorować kwiatkami i tort przechowywać w lodówce.

  18. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń