Do góry

Desery Przepis na:

Tort z "Bobem Budowniczym"

Tort z Bobem Budowniczym

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 80

Tort zrobiłam 5 lat temu dla najmłodszego wnuczka. To były moje pierwsze próby z masą plastyczną.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -2 budynie waniliowe
  • -1 płaska łyżka mąki tortowej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY: takie 2 szt.
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -2 budynie czekoladowe
  • -1 płaska łyżka mąki tortowej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM JOGURTOWO-BRZOSKWINIOWY:
  • -400 g.jogurtu greckiego -80 g. cukru pudru
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody -100 ml. śmietanki 30%
  • -1 śmietan-fix -1 serek mascarpone(250g.) -1 puszka brzoskwiń
  • KREM JOGURTOWO-CZEKOLADOWY:
  • -400 g.jogurtu greckiego -8 dkg. cukru pudru
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody -100 ml. śmietanki 30%
  • -1 śmietan-fix -1 serek mascarpone(250g.) -1 ciemna czekolada(100g.)
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -0,7 l.mleka -2 budynie białe
  • -5 łyżek cukru -1 masło
  • MASA PLASTYCZNA: gotowa albo samoróbka
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt jasny-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.C.
    biszkopt ciemny-Wykonać jak poprzedni, ale upiec takie dwa.

  2. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
    Jogurt zmiksować z cukrem,serkiem,potem ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wmieszać brzoskwinie i wyłożyć na biszkopt przykryć drugim plackiem.

  3. krem 2-Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną mleka, i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
    Jogurt zmiksować z cukrem,serkiem.Potem z ubitą śmietanką i rozpuszczoną czekoladą. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wyłożyć na biszkopt przykryć trzecim plackiem

  4. masa budyniowa-Ugotować budyń z cukrem.Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masło zmiksować, dodając po łyżce budyniu. Rozsmarować po całym torcie.
    Boki ozdobić, zielonym kokosem. Na krawędziach tortu poukładać, m&m-elki. Na górze rozsypać, kokos żółty -jako piasek. Schłodzić.

  5. Dekoracje zrobić wcześniej.

  6. Tort ozdobić przed podaniem.

  7. Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń