Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z salami i pieczarkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 569
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 569
Składniki
Makaron ugotuj w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i osusz. Opłucz warzywa. Grzyby potnij w plasterki, pory na kawałeczki, a pomidory na połówki. Salami pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pieczarki, pory i suszone zioła. Dołóż mielone mięso, salami oraz pomidory. Duś razem ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj. Pod koniec przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Żaroodporną formę wyłóż folią aluminiową. Posmaruj ją tłuszczem. Wokół brzegu ułóż makaron. Uformuj wieniec.
Do środka makaronowego wieńca nałóż mięsną masę. Śmietanę wymieszaj trzepaczką z mlekiem i jajkami. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem, ew. odrobiną gałki muszkatołowej. Wierzch tortu polej przygotowanym sosem. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 75 minut.Źródło: Naj