Do góry

Desery Przepis na:

Tort z tradycyjnym środkiem

Tort z tradycyjnym środkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 387

Tort z kremem maślanym i z rozetkami RÓŻA. Tort z takim kremem maślanym, bardzo dawno robiłam. Chciałam przypomnieć jak smakuje, nawet wyszedł niezły.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jaj -170 g. cukru -1 cukier waniliowy -85 g. mąki tortowej
  • -85 g. maki ziemniaczanej -1 czubata łyżeczka proszku do piecz.
  • DO POSMAROWANIA:
  • -220 g. 100 % owoców wiśni
  • MASA BUDYNIOWO-MAŚLANA:
  • -3/4 l. mleka -2 budynie waniliowe -2 żółtka
  • -200 g. masła -100 g. cukru pudru
  • OBŁOŻENIE I ROZETKI:-500 ml. śmietanki 30 %
  • -1,5 kremu waniliowego do tortów w proszku -125 g. serka mascarpone
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy 25 cm.(posmarowanej tylko na dole, lub z wyciętym kołem papieru do pieczenia.) Piec w 175*C ok.25-30 min. Po upieczeniu, odstawić na 5-7 min. obkroić przy boku w tortownicy. Obrócić na ręcznik,zdjąć tortownicę i papier. Zostawić do wystygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.

  2. Dół biszkoptu ułożyć na paterze. Posmarować połową musu wiśniowego.

  3. masa-Rozmieszać budyń z żółtkami i 1/3 szklanki mleka.Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Można studzić, często mieszając, zapobiegnie to tworzeniu się skórki.Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem.Potem dodawać po łyżce budyniu, ciągle miksując.Połową masy posmarować tort.
    Przykryć 2 blatem biszkoptowym i posmarować resztą musu wiśniowego.
    Wyłożyć resztę masy.

  4. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić.

  5. krem śmietankowy-Zmiksować śmietankę z kremem w proszku, potem serkiem. Posmarować cienko cały tort.Przełożyć resztę kremu do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki w kształcie różyczek po całym torcie. Tort schłodzić w lodówce.

  6. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń