Do góry

Desery Przepis na:

Tort z truskawkami

Tort z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 675

Dodano:

Odsłon: 1173

Trzy warstwowy tort, przełożony kremem truskawkowym, obtoczony chrupiącymi, czekoladowymi ciasteczkami, a w elemencie ozdoby truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki! Sezon truskawkowy możemy oficjalnie uznać za otwarty :)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szk. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • KREM TRUSKAWKOWY:
  • 250g. truskawek
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 ml. śmietany kremówki 36%
  • DODATKOWO:
  • 750 g. truskawek
  • 350g. podłużnych, czekoladowych ciasteczek
  • wstążka do przewiązania
  • DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
  • Słaba, posłodzona łyżeczką cukru herbata
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą pianę.

    W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, do powstania kremowej konsystencji. Do masy, powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy dokładnie mikserem.
    Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie - za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż masa będzie puszysta i jednolita.

    Biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica 20 do 23cm].
    Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół].
    Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.

    Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]

    Odstawiamy do wystygnięcia, następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.

  2. KREM TRUSKAWKOWY:

    Kroimy truskawki na drobne kawałki.
    Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml. wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia.

  3. Przestygniętą galaretkę dodajemy do truskawek.

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
    Do ubitej śmietany dodajemy masę galaretkowo-truskawkową.
    Dokładnie mieszamy (ręcznie!), po czym wstawiamy do lodówki, aby krem stężał na tyle, bo nadawał się do rozprowadzenia go na torcie (około 30 min).

  4. PRZEKŁADANIE TORTU:

    Biszkopt kroimy na trzy równe części.
    Kładziemy pierwszy z blatów na paterze.

  5. Nasączamy biszkopt i nakładamy na niego warstwę kremu.

  6. Przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy.
    Nakładamy krem.

  7. Układamy na torcie ostatni biszkoptowy blat.
    Pozostałą ilość kremu wykorzystujemy do wyłożenia góry i rozrowadzenia po bokach tortu.

  8. Tort obkładamy czekoladowymi ciasteczkami.

  9. Ciasteczka delikatnie dociskamy dłonią.
    Wkładamy tort do lodówki na 2h, aby krem stężał.

  10. Tort przewiązujemy wstążką i zaczynamy układać na nim truskawki.

  11. Wstązka, ma zadanie nie tylko estetyczne, ale również zapobiega odpadnięciu ciasteczek od tortu, co mogło by się stać pod wpływem ciężaru truskawek.
    Po wyłożeniu owoców, tort jest gotowy! :)

  12. Gotowy tort przechowujemy w lodówce!

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń