Do góry

Desery Przepis na:

Tort z truskawkową wkładką-kakaowo-śmietankowy

Tort z truskawkową wkładką-kakaowo-śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 4014

Dodano:

Odsłon: 1868

dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszny, łatwy torcik na kakaowym biszkopcie, ze śmietankowym nadzieniem i truskawkowo-galaretkową wkładką w środku. Dodatkowo ozdobiony czekoladą, i śmietanowymi różyczkami z listkami. Pięknie wygląda, super smakuje. Ten tort przygotowałam z okazji Dnia Matki dla mojej mamy :)

Składniki

  • *przepis na tortownicę 21cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 szklanka mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao (kopiasta)
  • KREM -600ml śmietany 36% -2 łyżki cukru pudru -opcjonalnie 1 śmietan fix
  • TRUSKAWKOWA WKŁADKA -150g truskawek -1 galaretka truskawkowa -400ml wrzątku
  • DODATKOWO -1 czekolada gorzka -łyżka masła -3 łyżki mleka
  • -barwnik spożywczy czerwony i zielony -kilka truskawek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tortu rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu.

    Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywna pianę, potem dodajemy wciąż miksując cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia, dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach.

  2. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
    Biszkopt pieczemy do suchego patyczka w temp 180 stopni. Studzimy go i kroimy na 4 cienkie spody.

  3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodajemy śmietan fix (można pominąć)

  4. Truskawki kroimy na małe kawałki, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody i studzimy. Gdy jest zimna dodajemy truskawki i odstawiamy by zaczęła tężeć.


  5. Gdy biszkopt ostygnie składamy tort
    (nie ściągamy obręczy z tortownicy)

    ***aby tort był wilgotny polecam naponczować spody mocną herbatą.

    Na pierwszy spód dajemy trochę śmietany, przykrywamy drugim, na niego dajemy tężejącą galaretkę z truskawkami, przykrywamy trzecim spodem, na niego dajemy trochę śmietany i przykrywamy czwartym spodem. Całość odkładamy do lodówki na 30 minut.

  6. Po tym czasie możemy ściągnąć obręcz tortownicy.

  7. Do śmietany, która pozostała, dodałam trochę czerwonego barwnika uprzednio odkładając łyżkę śmietany do zrobienia listków.
    Powstał mi ładny, różowy kolor.

    Takim kremem obtoczyłam boki tortu.
    Potem rozpuściłam czekoladę z masłem i mlekiem, ostudziłam ją i polałam blat tortu.

  8. Gdy czekolada zastygła zrobiłam kremem rozetki imitujące różyczki, i listki (do kremu dodałam zielony barwnik)
    ozdobiłam dodatkowo truskawkami.

  9. i gotowe :)
    Tort powinien postać w lodówce najlepiej całą noc.

    Jest rewelacyjny, nie za słodki, delikatny, i nie trudny w przygotowaniu.
    Gorąco polecam i życzę smacznego :)

  10. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 maja Ja laik ciasteczkowy jestem, ale to dla mnie BOMBA, a mama na pewno rozpływała się w zachwytach :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń