Do góry

Desery Przepis na:

Tort z wianuszkiem kwiatów

Tort z wianuszkiem kwiatów

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 91

Tort z biszkoptem i dwoma serowymi kremami. Tort z dekoracją z mleka w proszku.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -100 % czarnej porzeczki-220 g. -1/2 szklanki gorącej wody
  • KREM SEROWO-JAGODOWY:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 %
  • -100 g. cukru pudru -1 śnieżka -125 g. serka mascarpone
  • -150 ml.frużeliny z czarnych jagód -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM SEROWY-STRACCIATELLO:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru
  • -1 śnieżka -125 g. serka mascarpone -100 g. tartej gorzkiej czekolady
  • -35 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OBŁOŻENIE:
  • -200 g. masła -70 g. cukru pudru
  • -250 g. serka mascarpone -200 g. masy krówkowej
  • DEKORACJA Z MLEKA W PROSZKU:
  • -200 g. cukru pudru -200 g. mleka w proszku
  • -troszku olejku pomarańczowego -parę łyżek mleka w płynie
  • -barwniki jadalne w proszku+krople wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej.

  2. Spodni krążek biszkoptowy ułożyć do tortownicy i posmarować połową musu porzeczkowego rozmieszanego z wodą.

  3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, mascarpone, potem frużelinę jagodową i zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Wylać na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu z wodą.

  4. krem stracciatello-Postąpić jak przy pierwszym kremie z tym że dopiero po zmiksowaniu z żelatyną, wmieszać czekoladę. Wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.

  5. Posypać malinami.
    Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.

  6. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć tort na paterze.

  7. obłożenie- Miękkie masło zmiksować na puch dodając cukier puder potem po łyżce masy krówkowej. Na koniec zmiksować z mascarpone.Trzeba uważać, mnie się trochę ścięła. Posmarować cały tort i zrobić rozetki na dole tortu.

  8. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na porcje i zafarbować. Żeby farba ładniej zafarbowała, to rozmieszać z kropelką wody. Podzielić na porcje i zafarbować. Za pomocą foremki silikonowej, zrobić kwiatki i listki.

  9. Udekorować tort.

  10. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń