Do góry

Desery Przepis na:

Tort żurawinowy

Tort żurawinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 517

Dodano:

Odsłon: 997

Pyszny tort o niecodziennym smaku jakim jest żurawinowy.

Składniki

  • Biszkopt żurawinowy :
  • 5 jajek ( rozmiar M )
  • 1/3 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki tortowej + 1 płaska
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • Krem :
  • 1 śmietana 30 % ( 330 g )
  • 650 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( z wiaderka )
  • 2 galaretki żurawinowe
  • 300 ml gorącej przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo :
  • 350 ml dżemu truskawkowego z żurawiną i migdałami
  • suszona żurawina do dekoracji
  • 3/4 szk herbaty żurawinowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaparzyć herbatę do nasączenia biszkoptu.
    Biszkopt żurawinowy :
    Białka oddzielić od żółtek.
    Potem białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem oraz cukrem waniliowym.
    Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać.
    Garść żurawiny wyłożyć na desce do krojenia, posypać łyżką mąki i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
    Do przygotowanej formy przełożyć ciasto i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut.
    Upieczony biszkopt wystudzić i pokroić na trzy blaty.
    Krem :
    Gorącą, przegotowaną wodę wlać do naczynia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
    Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach.
    Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać.
    Gdyby masa okazała się za rzadka wystarczy wstawić ją do lodówki do lekkiego stężenia ale takiego aby można było krem smarować.
    Przełożenie :
    Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami ( przepis znajdziecie w moich przepisach ) tutaj.
    Następnie przykryć drugim krążkiem, który należy nasączyć i rozsmarować porcję kremu.
    Przykryć ostatnim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem.
    Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną.
    Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń