Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortelini zapiekane z kurkami w sosie śmietanowym pod pierzynką z sera żółtego

Tortelini zapiekane z kurkami w sosie śmietanowym pod pierzynką z sera żółtego

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 2418

Przepyszne danie, które jadłam we włoskiej knajpce

Składniki

  • tortelinii, 1 opakowanie
  • kurki (grzyby), 1/2 kg
  • śmietana 12%, 1 mały pojemnik
  • ser zółty starty, 1/2 kg
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierożki tortelinii gotujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do przestygnięcia

  2. Kurki oczyszczamy na sucho i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Większe sztuki kroimy na kawałki. Odstawiamy do odsączenia. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy kurki i smażymy na dość dużym ogniu (żeby puściły jak najmniej wody), mieszając, aż cała woda wyparuje, a kurki się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną pietruszką i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.

  3. Gdy tortelini i kurni ostygną, wkładamy je do jednej miski przyprawamy do smaku oregano i bazylią, zalewamy śmietaną i mieszkamy.

  4. Do tego dotypujemy część sera zółtego i wszystko dokładnie mieszkamy, a następnie przekładamy no miseczek w których będziemy zapiekać lub naczynia żarodpornego.

  5. Wszystko posypujemy warstwą sera żółtego i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekamy przez około 15-20 minut, tak aby ser na wierzchu lekko się zrumienił.

  6. Podajemy na stół gorące prosto z piekarnika.

  7. Ja zapiekam każdą porcję w osobnych kokitkach, ale można też całość włożyć do naczynia żarodopornego i podawać jak każdą zapiekankę. Można też zamiast kurek użyć innych grzybów np. prawdziwków czy pieczarek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń