Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie, które jadłam we włoskiej knajpce
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Składniki
Pierożki tortelinii gotujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do przestygnięcia
Kurki oczyszczamy na sucho i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Większe sztuki kroimy na kawałki. Odstawiamy do odsączenia. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy kurki i smażymy na dość dużym ogniu (żeby puściły jak najmniej wody), mieszając, aż cała woda wyparuje, a kurki się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną pietruszką i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy tortelini i kurni ostygną, wkładamy je do jednej miski przyprawamy do smaku oregano i bazylią, zalewamy śmietaną i mieszkamy.
Do tego dotypujemy część sera zółtego i wszystko dokładnie mieszkamy, a następnie przekładamy no miseczek w których będziemy zapiekać lub naczynia żarodpornego.
Wszystko posypujemy warstwą sera żółtego i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekamy przez około 15-20 minut, tak aby ser na wierzchu lekko się zrumienił.
Podajemy na stół gorące prosto z piekarnika.
Ja zapiekam każdą porcję w osobnych kokitkach, ale można też całość włożyć do naczynia żarodopornego i podawać jak każdą zapiekankę. Można też zamiast kurek użyć innych grzybów np. prawdziwków czy pieczarek