Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortellini w sosie serowym

Tortellini  w sosie serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 808 Ocena: 15756

Dodano:

Odsłon: 3064

Pierożki zapieczone w sosie z przepysznym parmezanem

Składniki

  • 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym
  • 200 g śmietany
  • sól
  • olej
  • 100 g sera pleśniowego
  • pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 50 g parmezanu
  • pomidorki koktajlowe
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.
    Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem.
    Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem w garnku, dodałem pokruszony ser pleśniowy, mieszałem, aż ser się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym.
    Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki.
    Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.

  2. Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła się złocistobrązowa skorupka.
    Gotowe danie podałem gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

USMIECH 12 grudnia 2014 Tym razem mnie zawiodłeś, myślałem że będzie tu przepis na na pierożki tortellini z prawdziwego zdarzenia w jakiejś postaci. Tymczasem jest coś na podobnej zasadzie, jak zupa pomidorowa na bazie kostki rosołowej. Co wcale nie znaczy że ta zapiekanka jest bee:-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń