Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortellini zapiekane pod beszamelem

Tortellini zapiekane pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 915

Dodano:

Odsłon: 26404

Kolejny pomysł na zapiekankę, tym razem z tortellini.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortellini ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić, dodać mąkę, chwilę razem posmażyć, dosolić, zalać mlekiem i energicznie mieszając, żeby nie zrobiły sie grudki, gotować aż do uzyskania odpowiedniej gęstości sos. Sos nie powinien być zbyt gesty.

  2. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami tortellini, pieczarki, szynkę, posiekany szczypiorek, starty ser żółty, polać ketchupem, posypać przyprawami. Układać kolejną warstwę. Na końcu zalać sosem beszamelowym i posypać resztą sera. Zapiekać ok. 1/2 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

edytek 13 stycznia 2012 Każdy dodaje to co lubi a moja przyprawa do pizzy nie ma nic szucznego bo to same suszone zioła, głównie bazylia i oregano. Jak komuś nie pasuje może przepis zmodyfikować po swojemu i dodać, co lubi!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 13 stycznia 2012 niby domowo, ale znowu bez sztucznych dodatków nie można!!! co to jest i po co ta przyprawa do "piccy"?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magduska22 25 lipca 2010 sos beszamelowy z tych składników wychodzi bardzo gęsty, powinno być 1-2 łyżki mąki. Ale ogólnie zapienkanka, że palce lizać :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 10 maja 2010 Mniam, jeszcze jeden pomysł na pyszny obiadek, pozdrawiam :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 10 maja 2010 Ja zapiekam bez przykrycia, żeby ser się zarumienił :0

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 09 maja 2010 Wygląda obłędnie, aż się prosi, żeby wypróbować .
Czy należy zapiekać pod przykryciem, czy to bez różnicy??
Pozdrawiam :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oceania202 09 maja 2010 Przepyszna zapiekanka! Polecam! Naprawde warto!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grymaski5 01 maja 2010 Dodaję do ulubionych:):):)Wygląda apetycznie:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Cynamonek 30 kwietnia 2010 Brzmi pysznie, na pewno niedługo wypróbuję, uwielbiam wszelkie zapiekanki :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń