Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 490

Przyrządzenie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności, ani technik kulinarnych. Jest również odpowiednie dla zapracowanych gospodyń domowych. Proste, szybkie, pożywne i bardzo smaczne. Małe pierożki z nadzieniem zapiekane pod gęstym, pomidorowym sosem, obficie obsypane moim ulubionym parmezanem. Oczywiście zachęcam Was do zrobienia tortellini własnoręcznie. Danie z pewnością będzie smaczniejsze. W szybkiej wersji świetnie sprawdzają się gotowe pierożki.

Składniki

  • Sos:
  • 250 g pomidorów pelati z puszki
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny i sól
  • Pozostałe składniki:
  • 500 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • 100 g parmezanu
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Sos

    Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a pomidory rozpadną się. Trwa to około 25-35 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku przyprawami.
    Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowane pierożki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy obficie startym parmezanem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 20 minut.

    Notes

    Do tego dania świetnie sprawdzi się lekkie, mało kwaskowe wino czerwone np. Merlot lub sycylijskie wino Nero d’Avola.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń