Do góry

Śniadania Przepis na:

tortilla de patatas

tortilla de patatas

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 100

Dodano:

Odsłon: 7328

Tanie danie dla kogoś szukającego odmiany, dobre na śniadanie przed ciężkim dniem fizycznej pracy. Idealnie komponuje się w połączeniu z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Składniki

  • Ziemniaki średnie/mniejsze, 5szt
  • cebula duża, 1szt
  • jajka, 5szt
  • olej, sól, pieprz czarny
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki i cebulę pokroić na cienkie talarki, następnie wrzucić na rozgrzany głęboki olej: pierwsze ziemniaki a po 5 minutach cebulę. Gdy ziemniaki będą miękkie (mniej-więcej w takim stopniu jak gotowane) patelnie należy zdjąć z gazu do ostygnięcia. W czasie gdy warzywa stygną do dużej miski wbić 5 jajek, dodać sól, pieprz i rozmącić całość. Gdy warzywa przestaną już być gorące trzeba odcedzić je cedzakową łyżką od nadmiernej ilości oleju i połączyć z jajkiem, dokładnie wymieszać i całość wylać na rozgrzaną patelnię (warto wykorzystać tłuszcz pozostały ze smażenia ziemniaków i cebuli) Smażyć po ok 6-7 minut z jednej strony, do przewrócenia na drugą konieczne będzie użycie talerza. W razie pytań zapraszam na PW.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amaz 08 lutego 2014 Tortilla Española czyli hiszpanska tortilla :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 05 grudnia 2011 przyznam szczerze, ze jak zobaczylam przepsi postanowilam od razu wyprobowac. ja dodalam jeszcze mielona slodka papryke- pysznosci, bardzo fajny przepis na prosta, pyszna potrawe :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń