Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1009

Dodano:

Odsłon: 473

Ziemniaczana tortilla de patatas klasyczna wg przepisu Macieja Kuronia. Można dodać warzywa jakie kto lubi.

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Jajka 4 szt
  • Cebula 1 szt, czosnek 1 ząbek
  • Oliwa 50 ml
  • Sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki.
    Na patelni rozgrzać oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną cebulą, dodać ziemniaki i smażyć, mieszając żeby się nie przypaliły, pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
    Do dużej miski wbić jajka i roztrzepać na jednolitą masę.Przestudzone ziemniaki wrzucić do masy jajecznej i wymieszać.

  2. Na patelni rozgrzać oliwę i wlać ziemniaki z jajkami. W czasie smażenia poruszać energicznie patelnią żeby placek nie przywarł do dna.
    Kiedy powierzchnia potrawy się zetnie przykładamy talerz większy od patelni i obracamy patelnię aby tortilla wypadła na talerz.
    Kroimy na porcje i podajemy np. z duszonymi warzywami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń