Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tortilla jajeczna"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 28
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 102
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 28
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 102
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Odcedź, pozostaw do ostudzenia.
Wędzony boczek pokrój w plastry, a następnie w kosteczkę. Kiełbasę przekrój wzdłuż na ćwiartki, również pokrój w kostkę. Dużą cebulę (lub dwie mniejsze) obierz, opłucz i osusz, a potem grubo poszatkuj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć posiekany boczek. Smaż, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodaj pokrojoną kiełbasę oraz cebulę. Smaż razem, mieszając, aż cała zawartość patelni się zrumieni.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Przygotuj dużą patelnię ze zdejmowaną rączką (lub naczynie do zapiekania). Plasterki ziemniaków wrzuć na patelnię, polej zesmażonymi kawałkami boczku i kiełbasy z cebulą, oprósz solą oraz pieprzem, chwilę smaż razem.
Jajka wbij do naczynia, rozkłóć widelcem. Dolej mleko, wymieszaj starannie. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką. Zalej masę na patelni. Zdejmij rączkę. Patelnię wstaw do piekarnika. Zapiekaj 15-20 min w 200 st. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety