Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortilla z piekarnika – kolorowy smakołyk

Tortilla z piekarnika – kolorowy smakołyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 1896

Dodano:

Odsłon: 483

Dziś tortilla z piekarnika, przygotowana na maleńkie domowe przyjęcie. Bo do imprezowego celu tortilla z piekarnika nadaje się idealnie! To pyszne i proste do przygotowania danie z hiszpańskimi korzeniami. Inspirowane kuchnią iberyjską, choć przyrządzone nieco inaczej, niż sugeruje oryginał. Tortilla z piekarnika jest o tyle fajna, że można ją ze smakiem zjadać na ciepło – w ramach obiadu czy lanczu, albo po wystudzeniu. Zimną tortillę warto pokroić w spore kostki, każdą z nich przybrać oliwką lub kawałkiem suszonego pomidora (albo co tam jeszcze wpadnie Ci do głowy). Tak podana sprawdzi się jako jedna z pysznych przekąsek do wina, w Hiszpanii zwanych tapas.

Składniki

  • 500 g ziemniaków – ugotowanych (mogą być pozostałe z obiadu)
  • 1 cebula lub kilka dymek ze szczypiorem
  • 1 spora czerwona słodka papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę
  • spora garść świeżych ziół – u mnie to podagrycznik i odrobina świeżego oregano
  • 6 jajek
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • spora ilość mielonego pieprzu oraz sól do smaku
  • masło klarowane lub oliwa do smażenia – 2-3 łyżki
  • opcjonalnie – pół szklanki blanszowanego zielonego groszku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do około 180 stopni.
    Cebulę (lub dymkę) obierz i pokrój w kostkę. Na patelni (tu uwaga – warto użyć takiej patelni, którą można bezpiecznie wstawić do gorącego piekarnika, czyli bez plastikowej rączki) rozgrzej masło klarowane lub oliwę. Podduś na tłuszczu cebulę, po chwili dorzuć paprykę. Podsmażaj przez kilka minut, mieszając.

  2. Ugotowane ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Dodaj je do warzyw na patelni i podsmażaj przez chwilę, po czym dodaj pokrojone liście podagrycznika (lub innych wybranych ziół, szczególnie polecam świeże lub suszone oregano) oraz ewentualnie podgotowany groszek.

  3. Gdy warzywa, zioła i ziemniaki smażą się na patelni, w miseczce roztrzep jajka z pieprzem, solą (obie przyprawy do smaku) oraz śmietaną.

  4. Masę jajeczną wylej na patelnię z warzywami. Potrząśnij naczyniem, by masa wypełniła wszystkie luki, a następnie wstaw je do gorącego piekarnika.

  5. Piecz tortillę przez około 15 minut, czyli do czasu, aż jajka się zetną, ale nie zrumienią nadmiernie. Warto sprawdzić patyczkiem.

  6. Gotową tortillę z piekarnika podaj na ciepło – pokrojoną w trójkąty, z dużą ilością pysznej sałaty.

  7. Albo – po ostudzeniu – pokrój ją w dużą kostkę i podawaj jako imprezową przekąskę do czerwonego wina – najlepiej również z górą zielonej sałaty.

  8. Danie jest bezglutenowe, ale nieodpowiednie dla wegan. Mimo to – smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń