Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortilla z podsmażoną cebulką

Tortilla z podsmażoną cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 3748

Dodano:

Odsłon: 355

Jakiś czas temu przygotowywałam burgery, w których wykorzystałam podsmażoną cebulką. Ten patent sprawdził się idealnie, dlatego postanowiłam również wykorzystać ją w tortillach z kurczaczkiem i świeżymi warzywami. Tutaj również i ta cebulka mnie nie zawiodła. Zapraszam :)

Składniki

  • Placki tortilla pełnoziarniste 2 szt.
  • Pierś z kurczaka 1 szt.
  • Przyprawa Gyros kuchni greckiej z 2-3 łyżeczki
  • Czosnek 2 ząbk
  • Cebula czerwona 1/2 szt.
  • Cebula biała 1/2 szt.
  • Pomidor 1 szt.
  • Ogórek zielony 1 szt. mała
  • Sałata lodowa 1/2 szt.
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Masło klarowane 1-2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • SOS
  • Ketchup 2-3 łyżki
  • Majonez 2-3 łyżki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Zamarynować przyprawą gyros, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i olejem. Zostawić na parę godzin w lodówce. Po zamarynowaniu podsmażyć na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy.

    Obie cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na maśle klarowanym.

    Warzywa dokładnie umyć, w razie potrzeby obrać, a następnie pokroić w kostkę.

    Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.

    Przygotować sos mieszając ketchup z majonezem.

  2. Placki z tortilli chwilę pogrzać z kuchence mikrofalowej, posmarować sosem ketchupowo-majonezowym, a następnie dodać wszystkie składniki: sałatę, podsmażone cebulki, kurczaka, pomidory i ogórek. Dokładnie zawinąć, owinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 5 -7 minut.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń