Do góry

Desery Przepis na:

Tortowe z nutą mięty

Tortowe z nutą mięty

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3936

Dodano:

Odsłon: 220

Ciasto bardzo delikatne o smaku mięty, bardzo pyszne. Ciasto z biszkoptem budyniowym, masą i kremem.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie czekoladowe
  • -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • MASA BUDYNIOWO-MIĘTOWA:
  • -10 dkg.landrynek miętowych -1/2 szklanki wody
  • -3 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe
  • -4 łyżki cukru -1/2 czekolady mlecznej -1 masło-250 g.
  • KREM JOGURTOWY:
  • -jogurt grecki (400g) -jogurtu z marakują,albo inny (315g)
  • -100 g. cukru pudru -1 serek mascarpone (250g)
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody
  • DO POSYPANIA:-2 czekoladowe wafelki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki z papierem(30x40). Piec ok. 25-30 min. w 175*.

  2. masa-Zagotować wodę,włożyć landrynki i na małym ogniu,rozpuścić.W 1 szklance mleka rozrobić budynie. Zagotować resztę mleka z cukrem i rozpuszczonymi landrynkami.Ugotować budyń, schłodzić do letniego, od czasu do czasu mieszając.Albo przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić aż wystygnie.Masło miękkie utrzeć z budyniem(po 1 łyżce). Wmieszać startą czekoladę i rozsmarować na biszkopcie.

  3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,schłodzić do letniego.
    Jogurty ubić z cukrem i serkiem. Dolewać letnią żelatynę i zmiksować.Wyłożyć na masie budyniowej.

  4. Posypać startym czekoladowym wafelkiem i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń