Do góry

Desery Przepis na:

Tortowe z wiśniami i kremem cappuccino

Tortowe z wiśniami i kremem cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4914

Dodano:

Odsłon: 5152

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowo-wiśniowym. Ciasto z kremem cappuccino, posypane migdałami. Ciasto bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jaj -6 łyżek cukru-1 łyżka kakao
  • -6 łyżek mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • MASA BUDYNIOWO-WIŚNIOWA:
  • -1 słoik wiśni drylowanych -2 budynie śmietankowe
  • -3 łyżki cukru -2 galaretki wiśniowe
  • KREM CAPPUCCINO:
  • -400 g.jogurtu greckiego -80 g. cukru pudru -4 łyżki cappuccino
  • -250 g. serka mascarpone-3 łyżeczki żelatyny-1/3 szklanki gorącej wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-
    Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.(30x40). Pieczemy ok. 30 min.170*.
    Można nasączyć posłodzoną kawą.
    masa-
    Wiśnie odsączyć. Sok dopełnić wodą do 1 l.i ugotować na nim budynie.Odstawić i zaraz wmieszać do niego galaretki. Wsypać wiśnie, mieszać od czasu do czasu do tężenia. Wyłożyć na biszkopcie i schłodzić.

  2. krem-
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Schłodzić do letniego. Jogurt ubić z cukrem,serkiem i suchą kawą. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wyłożyć na masie wiśniowej.
    Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi, schłodzić.
    Można, zamiast płatkami migdałów, posypać kawą cappuccino.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń