Do góry

Desery Przepis na:

Toruńskie choineczki

Toruńskie choineczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Toruńskie choineczki"

Składniki

  • 1 szkl. miodu
  • 5 dag masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 szkl. marmolady morelowej
  • posiekane pistacje do ozdoby
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. tyg. wcześniej; Sztuka: 75 kcal; Cena sztuki: 0,20 zł;

  2. Miód, masło, cukier oraz smalec stop. Wystudź. Śmietanę wymieszaj z sodą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miseczki. Dodaj przyprawę do piernika i jajko.

  3. Wlej stopione oraz śmietanę z sodą. Zagnieć ciasto. Podziel je na porcje. Każdą cienko rozwałkuj.

  4. Powycinaj ciastka w kształcie choinek. Ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Piecz ok. 15 minut w 180°C. Ostudź. Włóż na ok. 2 tygodnie do zamkniętej metalowej puszki, by skruszały.

  5. Miękkie pierniczki posmaruj podgrzaną marmoladą i posyp pistacjami.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń