Do góry

Przekąski Przepis na:

Toskańska sałatka z grzankami

Toskańska sałatka z grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 1654

Ta aromatyczna sałatka w połączeniu z grzankami skusi nie tylko amatora włoskiej kuchni.

Składniki

  • pomidory, 50 dag
  • czerwona cebula, 1
  • oliwa, 2 łyżki
  • sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny lub zwykły winny, 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku, 1
  • pół bagietki
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • mozzarella, 125 g
  • starty parmezan
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć i pokroić w kostkę usuwając przy tym gniazda szypułek. Cebulę obrać, pokroić w plasterki i razem z pomidorami włożyć do miski. Dodać oliwę, sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Pozostawić pod przykryciem na około 30 min.

  2. Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Bagietką pokroić na kromki o grubości około 0,5 cm i ułożyć je na blasze i zapiekać około 3 min na najwyższej półce piekarnika, obracające je w tym czasie raz na drugą stronę. Zaraz po upieczeniu grzanki natrzeć czosnkiem z obu stron i posypać świeżo startym parmezanem. Dzięki temu sałatka nabierze wyjątkowego smaku.

  3. Bazylię opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobne pasemka. Mozzarellę osączyć i pokroić w kostkę.

  4. Grzanki, bazylię i mozzarellę wymieszać z pomidorami i cebulą. Sałatkę podawać zaraz po przyrządzeniu, aby grzanki nie nasiąkły sosem ale pozostały chrupiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń