Do góry

Przekąski Przepis na:

Tosty serowo-czosnkowe

Przepis dnia 2012-11-17
Tosty serowo-czosnkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4627

Dodano:

Odsłon: 17006

Przepyszne tosty,które można zaserwować na śniadanko lub lunch.Można podawać do dań makaronowych kuchni włoskiej jako przegryzkę.Dla mnie bomba:)

Składniki

  • pieczywo tostowe pszenne, 8 kromek
  • masło,miękkie, 100g
  • czosnek granulow., 1 łyżeczka
  • sól,pieprz, do smaku
  • ser mozzarella, 2 opak.(250g)
  • przyprawa włoska np.Kamis, do posypania
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszać łyżeczką masło z czosnkiem granulowanym,przyprawić solą i pieprzem do smaku.

  2. Rozsmarować masło po obu stronach kromek chleba tostowego.Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki.

  3. Tosty można piec w piekarniku(na natłuszczonej blasze) lub na patelni.Na patelni rozpuścić trochę masła,podsmażyć chleb przez 1 minutę z każdej strony,musi być lekko złoty.Przewrócić na drugą stronę kromki i położyć szybko plastry na tostach , posypać przyprawą włoską i smażyć do momentu kiedy ser się stopi.Pilnować tostów,aby się nie przypaliły.

  4. Rada:jeżeli nie posiadacie gotowej przyprawy włoskiej,można szybko samodzielnie ją zrobić i używać również do spaghetti i innych dań kuchni włoskiej:1 opakowanie bazylii,1 opakowanie oregano,1 opakowanie cząbru.To jest baza przyprawy włoskiej,można dodać inne składniki wedle uznania.Przechowywać w szczelnym opakowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń