Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tradycyjna lazania z mięsem mieszanym i pomidorami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 191
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 422
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 456
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 191
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 422
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 456
Składniki
ok. 80 minut • Porcja 700 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis dla 4 osób
Posiekane cebulę i czosnek zeszklij na oliwie, dołóż mięso. Obsmaż je, mieszając i rozdrabniając, dodaj siekane pomidory. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Duś około 10 min.
W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, zrób jasną zasmażkę, wlej mleko, rozmieszaj i zagotuj. Dodaj bulion, 10 dag parmezanu, zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Do natłuszczonego naczynia wlej 1/4 beszamelu, ułóż 3 płaty lazanii, znów 1/4 beszamelu i 1/2 mięsa. Powtórz czynności.
Wierzch posyp resztą parmezanu. Piecz ok. 40 min w 200°C. Wierzch ozdób oliwkami i papryczkami.
Jak przygotować makaron
Można to zrobić na dwa sposoby:
Użyć na sucho: Koniecznie trzeba przeczytać informację na opakowaniu, bo nie wszystkie rodzaje płatów lazanii jednakowo nasiąkają sosem. Dlatego niektóre z nich trzeba wcześniej obgotować. Te do użycia na sucho należy dokładnie pokryć sosem i nadzieniem. Gdy zostawimy „dziury”, w tych miejscach będziemy mieć prawdziwą „podeszwę”.
Obgotować: Włóż płaty makaronowe do szerokiego garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj 2-3 minuty. Jeśli lubisz bardzo miękki makaron, to chwilę dłużej. Wyjmij i rozłóż je na suchej ściereczce jeden obok drugiego, żeby się nie skleiły.Źródło: Kobieta i życie