Do góry

Desery Przepis na:

Tradycyjne faworki

Tradycyjne faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Tradycyjne faworki"

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 10 żółtek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wódki
  • 1 litr oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Wbić żółtka, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i wódkę. Wymieszać wszystkie nożem, a następnie zagnieść – tak jak na makaron. Przez kilka minut wybijać je wałkiem, kilkakrotnie je składając (aby wchłonęło dużo pęcherzyków powietrza). Odłożyć na pół godziny do lodówki.

  2. Rozwałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie zwilżoną ściereczką. Smażyć na głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Osączyć na ręcznikach papierowych. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

  3. ok. 80 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń