Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Autor: kuchniakolorublond

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1141

Dodano: 18.02.2018

Odsłon: 427

Dziś proponuję tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Niektórzy lubią, gdy grzybów jest w takich pierogach mniej, ja lubię akurat więcej grzybów, więc zwykle daję ich sporo. Do swoich pierogów użyłam ususzonych jeszcze wczesną jesienią prawdziwków. W ogóle rok był bardzo prawdziwkowy, więc moje gotowanie z grzybami jest ''na bogato'', bo więcej mam suszonych borowików niż innych grzybów :) Moje pierogi z kapustą i grzybami zwykle są suto doprawione ziołami, więc ich smak jest nieziemski :) Te pierogi podałam z okraską z cebulki na oleju, ponieważ stanowiły obiad na Środę Popielcową. Ale okraska z cebulki zawsze jest spoko :)

Składniki

  • (około 90 sztuk pierogów)
  • Ciasto:
  • 800g mąki
  • 500ml prawie gorącej wody (tyle, by się nie poparzyć)
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • ok. 700-800g kiszonej kapusty (kiszonej, nie kwaszonej)
  • 3 garści suszonych grzybów (lub mniej, jeśli wolisz mniej grzybowe), u mnie prawdziwki
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • olej do smażenia
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,5 łyżeczki kolendry w ziarnach (rozcieramy w moździerzu)
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • Na okrasę:
  • 2 cebule
  • sporo oleju do podsmażenia (u mnie akurat wersja postna, ale jeśli chcesz, użyj innego tłuszczu)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia grzybów. Następnego dnia płuczemy starannie grzyby i gotujemy je około 20-30 minut.
    Studzimy i w razie potrzeby odciskamy z wody.

  2. Kiszoną kapustę przekładamy do sporego garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą do poziomu kapusty i zagotowujemy. Teraz na niedużym ogniu (żeby popyrkiwało) gotujemy około 30-40 minut. Po prostu do chwili, aż kapusta zmięknie. Następnie studzimy kapustę. Ostudzoną odciskamy i drobno kroimy.

  3. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z porządną szczyptą soli. Robimy to w garnku o grubym dnie lub na głębokiej, dużej patelni.

    W międzyczasie mielimy w maszynce grzyby.

  4. Kapustę przekładamy do cebuli, mieszamy dokładnie i smażymy razem około 30-40 minut, w razie potrzeby podlewając olejem. Ja lubię dodawać tutaj wodę po gotowaniu grzybów, żeby pierogi były na maksa grzybowe :))
    Pod koniec smażenia dodajemy zmielone grzyby. Łączymy całość i smażymy razem kilka minut, uważając, by nic nam się nie przypaliło.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe przyprawy, czyli zioła i roztartą w moździerzu kolendrę. Moździerz w ogóle warto sobie kupić, można samemu robić różne mieszanki przypraw, poza tym świeżo roztarte przyprawy mają taki smak i aromat...

  5. Przygotowujemy ciasto na pierogi: w wodzie rozpuszczamy masło. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie i w zagłębienie wlewamy wodę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, które odkładamy pod ściereczką na 20-30 minut.

  6. Teraz pozostaje nam już tylko powycinać kółka z ciasta i na każde z nich nałożyć porcję farszu.

    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie (ewentualnie z kropelką oleju) chwilkę od wypłynięcia.

    W międzyczasie przygotowujemy okraskę: na rozgrzanym oleju po prostu smażymy na rumiano pokrojoną w większą kostkę cebulkę. Dodajemy do smażenia dwie solidne szczypty soli.

    Podajemy na gorąco, z okraską lub odsmażane. Są przepyszne w obu wersjach!!!




    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 18 lutego Ja również uwielbiam gdy grzybków jest więcej:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń