Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2297

Dodano:

Odsłon: 22214

Prosty przepis na tradycyjne placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Ja ścieram ziemniaki na grubej tarce, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące. Można też przygotować je na tarce z małymi oczkami. Jeśli chcemy zrobić placki na słodko to nie dodajemy cebuli, czosnku, pieprzu, a soli dodajemy tylko szczyptę.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy ząbek czosnku.

    Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce.

    Dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki puszczą zbyt dużo soku wyciskamy je i zlewamy nadmiar płynu.

    Dodajemy jedno jajko, czosnek, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

    Dodajemy mąkę i znowu mieszamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa około 1 cm), tłuszcz powinien być dość mocno rozgrzany.

    Łyżką nakładamy ciasto na patelnię i formujemy placek. Nie może być zbyt gruby bo w czasie smażenia spali się z wierzchu a w środku będzie surowy.

    Smażymy około 3 minut z każdej strony, na złoty kolor. Z wierzchu powinny być chrupiące, a w środku miękkie. Jeśli podczas obracania placki się rozpadają, do ciasta trzeba dodać trochę mąki.

    Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy na ciepło z kwaśna śmietaną lub innymi dodatkami, np. z gulaszem

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń