Do góry

Desery Przepis na:

Tradycyjne rogaliki drożdżowe

Tradycyjne rogaliki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 555

Dodano:

Odsłon: 12911

Zamieszczam przepis na małą słodkość - drożdżowe rogaliki. Uwielbiane są przez większość osób. Nadzienie może być różnorodne - zaczynając od dżemów, kończąc na kremie czekoladowym. Ich największą zaletą jest banalna łatwość przygotowania. Jedyny minus - szybko znikają !

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 1 kostka margaryny
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • Nadzienie: dowolne
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem.

    2. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypłynąć.

    3. Ciasto dokładnie wyrabiamy dodając jeszcze trochę mąki (wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni).

    4. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy tak, aby powstało koło, a następnie kroimy je na 10 trójkątów.

    5. Na trójkąty nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu podczas pieczenia uzyskają złocisty kolor. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 02 września 2014 Rogaliki bardzo apetyczne, a to , że szybko znikają, to wbrew pozorom wielki ich plus, a nie minus :)) Pozdrawuam i wielki kciuk :)) Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń